Вересень

З 1 вересня по 30 вересня - у Патентно-технічному відділі до Дня винахідника і раціоналізатора України почала діяти виставка „Законодавство України про інтелектуальну власність”. Інтелектуальна власність – загальний термін для певних творів людського розуму, які являються інтелектуальними цінностями і володіють різними рівнями виняткових прав. Зміни, які відбулися в нашому суспільстві, вимагали прийняття нових законів, регулюючих питання охорони інтелектуальної власності. При цьому важливу роль грає ефективне регулювання відносин між працедавцем та творцем нововведень, яке стимулює створення і використання новинок, а також матеріальну зацікавленість винахідників.
Правова охорона інтелектуальної власності є найбільш важливою проблемою в сфері винахідництва і використання нововведень. Це питання важливе та актуальне, але не нове. Вже достатньо довгий час воно привертає увагу великої кількості людей – винахідників і раціоналізаторів, вчених, власників товарних знаків, споживачів товарів, маркірованих такими товарними знаками, спеціалістів в галузі їх охорони, співробітників правоохоронних органів, суддів та ін.
Особливу увагу на виставці приділено правовим основам оформлення, створення, володіння, передачі та уступки і використання об’єктів інтелектуальної (промислової) власності, їх економічне утримання та вартісну оцінку прав на такі об’єкти.
На виставці представлені книги, періодичні видання, праці вчених із фонду відділу, а також матеріали присвячені Дню винахідника і раціоналізатора України.
Виставка розрахована на керівників підприємств та широке коло користувачів, які займаються науково-технічною творчістю, удосконаленням засобів і продуктів промисловості, а також організаційно-технічним переозброєнням виробництва, створенням і використанням ноу-хау, об’єктів промислової і іншої інтелектуальної власності.

5 вересня - до Дня українського кіно, який святкують цього місяця відділом документів з питань мистецтв підготовлено ілюстровану виставку документів “Кінематографісти – ювіляри року”, яка мала успіх у користувачів, що свідчить про любов до цього виду мистецтва.

10 вересня - у відділі читальних залів відкрилась виставка „Екологія. Економіка. Цивілізація”. З матеріалів, які були представлені на виставці можна було дізнатись про цілі та методи екології, її закони, локальні та глобальні проблеми, які вона покликана вирішити з метою виживання людства та його стійкого розвитку, також розглянуті питання економічної оцінки ресурсів і комплексної екологічної оцінки природоохоронних заходів, управління природоохоронною діяльністю.

10 вересня - у відділі абонемента організована книжкова виставка „Видатний комедіограф України” (до 160-річчя від дня народження І. Карпенко-Карого). Книжкова виставка наповнена художніми творами письменника та літературознавчими роботами. Матеріал може використовуватися учнями шкіл в освоєнні шкільної програми.

15, 19 та 20 вересня - в межах інформаційно-освітньої програми для школярів "У майбутнє - разом з бібліотекою" для учнів СШ №47, 131 у відділі абонемента пройшли оглядові екскурсії по бібліотеці із загальною інформацією про її фонди та послуги, також були організовані лекції-уроки "Як користуватись бібліотекою" і "Пошук необхідної інформації".

22 вересня - у секторі рідкісних і цінних документів читачі мали змогу відвідати книжкову виставку „Філософ слова і думки”, яку було відрито на честь 170-річчя від дня народження видатного українського і російського мовознавця, філософа, фольклориста, етнографа О.О. Потебні. Він був засновником психологічного напряму в слов’янському мовознавстві, творцем лінгвістичної поетики, автором багатьох наукових творів. Завдяки глибині, оригінальності і різнобічності наукових поглядів О.О. Потебня значно випередив свою епоху. Такі твори О.О. Потебні, як „Слово и миф”, „Миф и язык”, „Из записок по русской грамматике” та ін., представлені на виставці дадуть змогу науковцям і фахівцям оперативно використати твори вченого, не звертаючись до каталогів.

22 вересня - у відділі документів з питань мистецтв відбулося засідання клубу “Літературна вітальня”, присвячене новинкам сучасної української літератури. У засіданні взяли участь доктор філологічних наук, професор ДНУ Н. Заверталюк, студенти і аспіранти Національного Університету, учні українсько-американського коледжу.

27 вересня - у відділі документів з питань мистецтв, у рамках циклу відеопереглядів та виставок документів, присвячених архітектурним пам’яткам світу та шедеврам образотворчого мистецтва, відбувся наступний сеанс, який розповів про незнайомі сторінки життя та творчості Леонардо да Вінчі. Вступне слово та коментарі надала доцент ДНУ І.Хвиля. Присутні були студенти відділення образотворчого мистецтва та дизайну Дніпропетровського Національного університету та всі зацікавлені.

29 вересня - в обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся святковий прийом у губернатора Дніпропетровської обласної державної адміністрації, присвячений Всеукраїнському Дню бібліотек.
На прийом було запрошено 100 осіб, серед яких керівництво ДОУНБ, завідуючі відділами та секторами ДОУНБ, директори централізованих бібліотечних систем області, керівники бібліотек вищих учбових закладів міста. Поздоровити бібліотечну громадськість області завітав прем’єр-міністр України Ю.І. Єхануров, який знаходився в цей час у Дніпропетровську з робочим візитом. На згадку від усієї душі він подарував обласній науковій бібліотеці з власної колекції прижиттєве видання творів А.П. Чехова. Поздоровити бібліотекарів також прийшли заступник голови облдержадміністрації Сокульська О.В., заступник голови обласної Ради Мала А.М., в.о. начальника управління культури облдержадміністрації Шулик І.І. та інші представники органів влади.
Кращі фахівці бібліотек області були відзначені подяками голови обласної державної адміністрації і подяками голови обласної Ради.
Теплі слова вдячності за високий професіоналізм і творче ставлення до своєї справи говорила присутнім і директор ДОУНБ, заслужений працівник культур України Тітова Н.М.
На честь усіх присутніх був поданий келих шампанського та подарований невеликий концерт.
Вітальні телеграми колективу обласної універсальної наукової бібліотека з нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек надійшли від в.о. голови облдержадміністрації Дієвої Н.М., голови Соціалістичної партії України О. Мороза, керівників провідних бібліотек України, друзів бібліотеки.