Жовтень

2 жовтня - у відділі періодики до виборів Президента України організована виставка „Вибори - 2004”, на якій представлені матеріали з газет та журналів по виборчій системі України, виборчих технологіях, законодавчі акти, а також матеріали про кандидатів на пост Президента України. Виставка постійно поновлюється новими матеріалами, її доповнюють Систематична картотека статей „На зустріч виборам - 2004”, де висвітлюється увесь спектр матеріалів з газет та журналів з політичної ситуації в Україні та на Дніпропетровщині напередодні виборів, про етапи виборчої кампанії, про програми кандидатів на пост Президента України, а також загальнотеоретичні питання політичних та виборчих технологій;
електронний варіант систематичної картотеки статей полегшує та оптимізує пошук інформації по виборам – за допомогою ключових слів та предметних рубрик та ін.


4 жовтня - відкрита виставка "Де живуть українці - там живе Україна", присвячена 4-літтю Канадсько-Українському бібліотечному Центру. Метою виставки було з'ясувати й оцінити сучасний стан зарубіжного українства. Історію української діаспори, результативну діяльність створених нею чужомовному оточенні численних наукових освітніх, релігійних, молодіжних організацій з чітко окресленою патріотичною ознакою нинішнє покоління українців має можливість вивчати безпосередньо з біографій сучасників, представників, розсіяного світами українського квіту.

5 жовтня - у відділі періодичних видань організовано виставку,присвячену Дню юриста.
На виставці представлені матеріали з історії світової юриспруденції, матеріали про видатних юристів, інтерв’ю з сучасними правознавцями України, статті про актуальність професії юриста. В розділі „Від них в захопленні юристи” виставлені періодичні видання, завдяки яким можна ознайомитись з новинками юридичної науки і практики.

6 жовтня - на виставці-презентації Дніпропетровського музейного центру О.П.Блаватської та її родини, експонується книга з фонду рідкісних і цінних документів ДОУНБ: Свет на пути: Из древнего индусского писания "Книга золотых правил"/Пер. с англ. - М.: Посредник, 1905. Книга повернулась із столиці, де Київський "Музей однієї вулиці - Андріївський узвіз" організував виставку "Хто Ви, мадам Блаватська?" за участю Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького. Книга розповідає про Карму - одне з основних понять індійської релігії та філософії.

6-9 жовтня - у Києві в межах презентації Дніпропетровської області "Експо-2004" була розгорнута книжково-ілюстративна виставка "Панорама культури", підготовлена працівниками відділу краєзнавчої літератури та бібліографії На виставці були представлені понад 50 найбільш змістовних і яскравих книжкових та журнальних видань, альбомів, буклетів, що розповідають про культуру та мистецтво краю. Виставка зацікавила відвідувачів, отримала хорошу оцінку, її оглянули сотні людей. Співробітники відділу Світлана Усенко та Марина Личманюк проводили консультації біля виставки.

7 жовтня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було підготовлено книжкову виставку "Україна: Президентські вибори 2004".

7 жовтня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є. разом із директором ДОУНБ Тітовою Н.М. здійснили виїзд до бібліотек Криничанського району з метою оглядового ознайомлення зі станом організації роботи та популяризації літератури за різними напрямками. Були відвідані Центральна районна бібліотека для дітей, Преображенська, Червоноіванівська сільські бібліотеки-філіали. Під час виїзду були надані індивідуальні консультації бібліотечному персоналу ЦБС з метою подальшого покращення діяльності бібліотечних закладів.

7 жовтня - зав. відділом документів іноземними мовами прийняла участь в роботі Круглого столу "Встановлення інформаційних стендів НАТО в обласних бібліотеках України: створення доступу до інформації з питань міжнародної безпеки в Україні". В роботі Круглого столу, який проходив в приміщенні Інституту Міжнародних відносин (м. Київ), прийняли участь представники всіх регіонів України, керівник бібліотеки НАТО Жан-Артур Крефф, директор Центру інформації та документації НАТЬ Мішель Дюре, представник Національного Центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев та інші. Розглядалися питання: "Стан та перспективи співробітництва Україна-НАТО", "Публікації та документи НАТО для українців". Зустріч пройшла дуже цікаво та на високому рівні.

12 жовтня - провідні фахівці обласної універсальної наукової бібліотеки - Тітова Н.М., директор ДОУНБ, та Луньова І.Є., завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, здійснили виїзд у структурні підрозділи Софіївської районної ЦБС з метою оглядового ознайомлення зі станом справ в питаннях матеріально-технічного забезпечення та організації роботи з обслуговування різних категорій користувачів. Софіївська центральна районна бібліотека для дорослих зараз знаходиться у стані переїзду до нового приміщення, яке ремонтується. Але по можливості працівники бібліотеки намагаються здійснювати інформаційно-бібліотечне обслуговування читачів. Під час виїзду були надані практичні поради щодо оптимального використання нового приміщення та методичні консультації з питань організації подальшої роботи бібліотечного персоналу щодо популяризації літератури.

14 жовтня - вийшов в світ інформаційно-аналітичний огляд за підсумками діяльності бібліотек області "Публічні бібліотеки області: рік 2003". Видання підготовлено фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ. Воно дає майже повну інформацію про діяльність бібліотечних закладів області за минулий рік. Інформацію про роботу публічних бібліотек області у виданні подано на основі щорічних інформаційних та статистичних звітів за 2003 рік. Збірник розрахований на керівників бібліотечних закладів області, а також буде корисним працівникам органів місцевої влади та управління.

14 жовтня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбувся краєзнавчий звіт членів клубу "Ріднокрай" краєзнавців: письменника та журналіста Миколи Чабана, геолога Юрія Шковирі, журналіста Бориса Матюшенка, фотокореспондента газети "Днепр вечерний" Дмитра Кравченка. Вони поділились з присутніми своїми враженнями від останньої мандрівки Україною. За допомогою ноутбука проводився перегляд численних фотознімків, з видами Мгарського та Густинського монастирів, музейних комплексів у Качанівці, Батурині, Тростянці тощо.

14 жовтня - у відділі документів іноземними мовами до виборчої кампанії відкрилася книжкова виставка "Виборчі системи світу". На виставці можна ознайомитися з виборчими системами Великої Британії, США. Германії, України та інших країн.

14 жовтня - для шанувальників драматичного мистецтва і всіх відвідувачів відділу мистецтв представлено книжкову виставку "Класична п'єса на усі часи"(драматичні твори - ювіляри року). Крім творів-ювілярів, таких як "Отелло" В.Шекспіра (400 років з дня друку), "Підступність і кохання" Ф.Шіллера (220 років), "Горе від розуму" О.Грибоєдова (180 років), "Ярослав Мудрий" І.Кочерги (60 років) та ін. на виставці представлені ілюстровані матеріали, що розповідають про постановки цих п'єc на світових театральних сценах, що свідчить про їх актуальність і популярність.

14 жовтня - до Дня Української писемності та мови у відділі періодичних видань організовано виставку „Українська мова на зорі третього тисячоріччя”. На виставці представлено матеріали з походження та історії української мови, про реформу правопису. Багато статей з питань сучасного становища української мови , мовної політики держави.
У рубриці „Двомовність в Україні” представлено різні тички зору на можливість існування другої державної мови в Україні. Зокрема наводиться висловлювання що до надання російській мові статусу офіційної мови.

15 жовтня - у секторі рідкісних і цінних документів відкрита виставка "Из пламя и света рожденное слово", присвячена 190-річчю від дня народження великого російського поета, письменника, драматурга М.Ю. Лермонтова. Виставка пропонує видання творів М.Ю. Лермонтова Т-ва І.М.Кушнерьова і Ко 1891 р., видання імператорської АН під редакцією професора Д. Абрамовича 1916 р та інші, література про коротке, трагічне життя і творчість поета: В. Покровського, В. Закревського, В. Соловйова, П. Вісковатого та інших. Виставка адресована дослідникам творчості М.Ю.Лермонтова, викладачам, а також всім, хто любить його творчість, кому близькі думки поета про призначення людини служити безсмертним ідеалам добра, розуму і честі.

15 жовтня - в патентно-технічному відділі відбулась зустріч фахівців з нагоди Міжнародного дня "TRIZ". Були проведені конкурси на вирішення винахідницьких задач міжнародної ассоціації ТРИЗ.

16 жовтня - в КУБЦ відкрилась виставка "Українці; народні вірування, повір'я, демонологія", яка зачинає глибинний шар народної культури - вірування і повір'я, увесь світ фантазії, до якої особливо чутливі є українці.

19 жовтня - відкрилась виставка в КУБЦ "Доба Директорії УНР: криза українського державотворення". Україна багато втратила від того, що великій кількості національної інтелігенції довелося емігрувати, але наявність української політичної еміграції стала важливім фактором наступного розвитку національно-визвольної боротьби й водночас
інтеграції українства у світі. Осмислення еміграцією наслідків та досвіду революції стало наріжним каменем формування української націоналістичної та державницької ідеології
.

20 жовтня - директор ДОУНБ Тітова Н.М., разом із завідуючою відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньовою І.Є. здійснили виїзд у Синельниківську районну ЦБС для дорослих за проханням директора ЦБС Нікітової Н.А. Були розглянуті питання функціонування структурних підрозділів районної ЦБС у даному приміщенні, здійснено аналіз обслуговування різних груп користувачів, питання популяризації літератури за різними напрямками. Під час виїзду були надані методичні рекомендації та індивідуальні консультації провідним фахівцям центральної районної бібліотеки щодо подальшої організації їх роботи та надання методичної допомоги сільським бібліотекам-філіалам.

21 жовтня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання клубу "Ріднокрай" за темою: "Мандрівки старим Кам'янським". Вела засідання голова клубу Г.К.Швидько. У програмі презентувалась однойменна книга Миколи Чабана. Прекрасно ілюстроване видання розповідає про багате і насичене життя Дніпродзержинська початку XX століття. У маленькому провінційному містечку зводились підприємства і храми, працював яхт-клуб, проводились конкурси краси і виступи спортсменів. У місцевому театрі виступали знаменитості, в тому числі великий Федір Шаляпін. Ця книга про людей Кам'янського - промисловців, громадських діячів, спортсменів, артистів і просто звичайних жителів. Як зазначила в своїй оцінці професор Г.К.Швидько, вона залюднює історію міста, оживляє події, наповнює барвами старі чорно-білі фотографії старовинних вулиць. На засіданні були присутні гості з Дніпродзержинська, серед них колишній директор музею історії металургійного комбінату ім. Дзержинського І.В.Подзерко, який доповнив розповідь автора книги. М.П.Чабан відповів на питання краєзнавців, підписав придбані краєзнавцями примірники книги.

21 жовтня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є. разом із завідуючою відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів Литвиненко Н.Г. здійснили виїзд у структурні підрозділи Дніпропетровської міської централізованої бібліотечної системи для дорослих. Були відвідані бібліотеки-філіали №24 і №31 Жовтневого району та бібліотеки-філіали № 5, 16, 29,30 Бабушкінського району м. Дніпропетровська.

21 жовтня - у секторі рідкісних і цінних документів відбулось чергове засідання молодіжного читацького клубу "Українська духовна спадщина", організованого за ініціативою завідуючої сектором Л.Г.Гурай та викладача училища "Поліграфіст" Т.П.Безродної. Учасники клубу - викладачі училища, учні, всі прихильники книги зустрілись, щоб поділитись думками про те, з чого починається книга. На зустрічі був присутній професор ДМетАУ В.С.Савега, автор книги "Благовест" (Дніпропетровськ: Пороги, 2000 р.). Він розповів майбутнім друкарям про свій шлях до створення цієї книги та про свій творчий шлях.

22 листопада - у відділі літератури іноземними мовами відбувся День інформації "Ігри для початкового навчання англійської мови" для викладачів англійської мови, які є слухачами Інституту післядипломної педагогічної освіти, з великим переглядом та оглядом нових надходжень з англійської мови. Була проведена екскурсія - знайомство з інформаційним центром "Вікно в Америку", перегляд художнього фільму "Tortilla soup" англійською мовою.

23 листопада - до уваги читачів представлено нові надходження відділу документів іноземними мовами: література з питань історії, мистецтва, екології.

25 жовтня - згідно з Указом Президента України "Про заходи щодо відзначення 60-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та посилення соціального захисту ветеранів, у відділі періодичних видань організовано виставку "Ми пам'ятаємо". Матеріали виставки згруповано наступним чином: 1. Україна в Великій Вітчизняній війні (представлено статті по історії України періоду 1941-1945 р., про ратні і трудові подвиги народу, про ціну Перемоги).
2. Німецька окупація України (зібрано матеріали про становище населення України під час окупації німецько-фашистськими військами, про опір окупантам, підпільний і партизанський рух).
3.Хроніка визволення України (статті про бойові операції на території України).
4.Держава і суспільство - творцям Перемоги (представлено тексти офіційних матеріалів про святкування визволення України та вшанування ветеранів Великої вітчизняної війни).
5. Соціальний захист ветеранів і учасників Великої вітчизняної війни (цей розділ допомагає ознайомитись з законодавчими та нормативними матеріалами щодо статусу ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, консультації цього питання).

25 жовтня - відбулось урочисте відкриття інформаційного Центру "Вікно в Америку". На церемонії відкриття був присутній Посол США Джон Хербет та директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США Пашкова В.С.

26 жовтня - на базі центральної районної бібліотеки Верхньодніпровського району фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ була проведена обласна виїзна проблемно-творча лабораторія "Сільська бібліотека в соціокультурній інфраструктурі села". Для участі в роботі проблемно-творчої лабораторії були запрошені завідуючі сільськими бібліотеками Дніпропетровського, Криничанського, Новомосковського, П'ятихатського, Солонянського, Томаківського, Царичанського районів та всі завідуючі бібліотеками Верхньодніпровського району. Розглядались важливі питання функціонування сільських бібліотек в контексті сучасних проблем і перспектив розвитку, можливості сільських бібліотек щодо задоволення культурних і дозвіллєвих потреб молодіжного і дитячого віку. Завідуючі сільськими бібліотеками Верхньодніпровського району презентували діяльність своїх закладів у вигляді тематичних папок-досьє, рекламних портфоліо, розповідали про пошуково-дослідницьку діяльність у межах культурно-історичного краєзнавства, створення літописів своїх населених пунктів, літописів бібліотек.
У роботі проблемно-творчої лабораторії брав участь начальник відділу культури Верхньодніпровської райдержадміністрації Хвостенко А.О., який виступив з доповіддю "Бібліотеки ЦБС в сучасній соціально-культурній інфраструктурі Верхньодніпровського району.

28 жовтня - вийшов у світ 3 випуск дайджесту найкращих публікацій з життя бібліотек області "Бібліотеки Дніпропетровщини на сторінках місцевої преси у 2003 році" серії "Методичний центр ДОУНБ інформує".
Його підготували фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ.
У ньому наведені цікаві публікації про значні події, що відбувались у бібліотеках протягом минулого року. Своїми поглядами про діяльність і роздумами про майбутнє бібліотечних закладів діляться керівники структурних підрозділів ДОУНБ обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова, обласної бібліотеки для дітей, головні спеціалісти ЦБС, працівники районних і сільських бібліотек, найкращі друзі. Дайджест публікацій вийшов у цьому році в 2-х частинах, має 10 окремих розділів та алфавітний покажчик міських і районних газет, що виходять у Дніпропетровській області.

27 жовтня - центр підтримки громадських і культурних ініціатив у приміщенні відділу мистецтв провів презентацію соціальних проектів громадських організацій Дніпропетровської області, де були присутні представники владних структур, місцевого бізнесу, регіональних ЗМІ, громадські та благодійні організації.

28 жовтня - в обласній облдержадміністрації відбулось вручення Почесної Грамоти Кабінету Міністрів України завідуючій відділом періодики Браславській Ірині Михайлівні.

28 жовтня - на базі відділу мистецтв кафедра теорії мистецтв факультету української філології та мистецтвознавства ДНУ провела засідання секції "Специфіка вираження авторської свідомості у фольклорному тексті". Це засідання відбулося у рамках регіональної наукової конференції "Проблема автора: мистецтвознавчий, культурологічний, психологічний аспекти". Було презентовано дві наукові роботи, прочитана доповідь про відомого етнографа-фольклориста, нашого земляка І.Манжуру. Працівниками відділу документів з питань мистецтв підготовлено перегляд літератури " Український фольклор - духовна скарбниця народу".

30 жовтня - "Поетичний розмай" (засідання клуба "Захопленість") у відділі абонементу. Відбувся вечір поезії. За чашкою чаю, в дружній атмосфері місцеві поети читали свої вірші.