Листопад

1-5 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики ДОУНБ Луньова І.Є. навчалась на курсах підвищення професійної кваліфікації, які були організовані Інститутом післядипломної освіти Державної академії керівних кадрів культури та мистецтв України (м.Київ) на базі Харківської державної наукової бібліотеки ім.В.Г. Короленка. У ході занять були організовані теми: "Стратегічне управління бібліотекою", "Управління інноваційними процесами в бібліотеці", "Проектний розвиток бібліотек", "Реклама проектної діяльності бібліотек", "Комфортність обслуговування користувачів як показник рівня роботи бібліотек" та інші. Співробітники бібліотеки ім. В.Г. Короленка ознайомили гостей з районів Східної України з діяльністю основних функціональних відділів бібліотеки.

2 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики ДОУНБ Луньова І.Є. взяла участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції "Методична діяльність бібліотек: традиції, інновації, перспективи" і виступила з повідомленням "Деякі аспекти модернізації і подальшого розвитку методичної роботи в бібліотеках Дніпропетровської області". Конференція проводилась у м. Харкові і була організована Харківською державною науковою бібліотекою ім. В.Г.Короленка до 100-річчя першого в країні відділу бібліотекознавства. В роботі конференції також взяли участь заступники директорів з наукової роботи обласних універсальних наукових бібліотек Кіровограда, Запоріжжя, Полтави, Донецька, Луганська, Сум, Харкова.

3-5 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики ДОУНБ Луньова І.Є. була присутня на Міжнародній ювілейній конференції, присвяченій 200-річчю Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В.Н. Кармазина "Відкрита бібліотека - нова бібліотечна філософія".
Робота конференції проводилась у 4-х секціях. Обговорювались важливі питання місії сучасної бібліотеки в становленні інформаційного суспільства, новітніх технологій у комплектуванні фондів бібліотек, питання формування, збереження і використання рідкісних видань у бібліотеках та інші. Участь у роботі конференції сприяла підвищенню професійної компетентності та налагодженню корпоративних зв'язків з іншими бібліотеками України.

3 листопада - завідуюча відділом краєзнавчої літератури та бібліографії І.Голуб виступила в Транспортному університеті на засіданні кафедри історії та українознавства з оглядом нової літератури. Вона представила увазі істориків, філологів, культурологів новинки краєзнавчої літератури, проінформувала про роботу ДОУНБ.

4 листопада - у відділі періодики функціонує постійно діюча виставка "Зверніть увагу - це цікаво" на основі матеріалів з періодичних видань, які отримує відділ. Виставка поновлюється один раз в 2 тижні. Для збору інформації використовуються в основному масові популярні видання і такі рубрики в них: "Тільки факти", "Барвиста суміш", "16 фактів про...", "Ваше здоров'я", "Живий куточок", "Школа виживання", "Споживач", "Смачного", "Вірити - не вірити", "Корисно знати" і т.д.

5 листопада - у відділі періодичних видань організована виставка-вітання до Дня працівника соціальної сфери "Вони дарують людям тепло своїх душ". На виставці представлено вітання вищих посадових осіб зі словами вдячності і вищої оцінки - президента України Л.Кучми, прем'єр-міністра України В. Януковича, міністра праці та соціальної політики М. Папієва. Представлено останні професійні періодичні видання, а також газетно-журнальні статті, яки розповідають про стан соціальної політики держави, можуть допомогти підвищенню професіоналізму працівників соціальної сфери.

7 листопада - в секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкрилась книжкова виставка присвячена Дню української писемності і мови : "Золотий ключ розуміння". На виставці представлені списки (копії) відомих літописних зводів "Лаврентьевская летопись", "Ипатьевская летопись", "Повесть временніх лет", факсимільні видання славетних рукописних творів Київської Русі ХІ ст. "Остромирово Еванглие", "Изборник Святослава", "Киевская псалтырь" (XIV ст.), "Пересопницьке Євангеліє". Виставка також знайомить з усною народною творчісттю: казками українського народу, переказами, загадками, приказками, прислів'ями та ін.; з книгами з серії "Пам'ятки української мови": "Лохвицька ратушна книга другої половини XVIІ ст.".

8-10 листопада - заступник директора Т.О. Абраїмова прийняла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції директорів державних та обласних бібліотек: "Використання нових технологій - зростання іміджу сучасної бібліотеки", яка відбувалась у місті Рівне.

8 листопада - у відділі мистецтв проведено бібліографічний огляд нових надходжень для працівників Художнього музею.

10 листопада - у приміщенні Державного Дніпропетровського політехнікума силами працівників відділу періодичних видань у рамках міжвідомчої методичної ради викладачів зарубіжної літератури технікумів Дніпропетровська проведено День спеціаліста. За програмою Дня спеціаліста проведено огляди газетно-журнальних матеріалів: - Лауреати світових літературних премій 2004 року. Соціологія читання сучасного підлітка і студента. Також у рамках заходу організовано перегляд журналів "Иностранная литература", "Всесвіт" та професійних педагогічних журналів з консультаціями, розробками сучасних методик викладання зарубіжної літератури. Підготовлено для копіювання та розповсюдження серед слухачів заходу декілька бібліографічних списків, та біобібліографічних матеріалів про сучасних зарубіжних культових письменників.

11 листопада - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбувся вечір-портрет творчого колективу літературно-художнього альманаху "Свічадо" "Свіча до свічі". Альманах видається у Дніпропетровську з 2003 року силами журналістів, письменників, вчителів, інвалідів та інших ентузіастів на громадських засадах і за спонсорські кошти. Вечір вела завідуюча відділу. Виступили семеро членів редакційної ради: Л.С.Литвин, О.В.Храновська, І.П.Мамчич, Г.Львов, І.Голуб, І.Рябцева, О.Завгородній. Кожен з них запалив свічу і розповів про один з номерів альманаху, саме стільки їх вже існує. Також виступили з доповненнями та відгуками про альманах автори матеріалів і гості. Л.Литвин вручила подяки спонсорам і активним популяризаторам "Свічада". Представники творчих спілок міста та громадських організацій теж вручили членам редакційної ради та авторам "Свічада" подарунки і премії. Народні пісні та романси виконували бандуристки з ансамблю "Чарівниці" Дніпропетровського училища культури, звучав запис пісні Т.Петриненка "Україна". Зал був оформлений виставкою, на якій представлено номери альманаху, копії газетних публікацій про видання, листи передплатників, фотографії членів редколегії та авторів тощо. Свої фотороботи надав для виставки викладач ДНУ Владислав Климович.

12 листопада - на виставці "Вибори 2004", представленій у відділі періодики, відкритий новий розділ "Підсумки І туру виборчої кампанії" та розділ з матеріалами про ІІ тур виборчої кампанії. Крім цього у відділі періодики можна знайти матеріали про хід виборчої кампанії та результати виборів на пост Президента України 1994 року та 1999 року.

15 листопада - фахівцями відділу періодики було проведено "День юридичної інформації". В межах заходу діяла виставка-перегляд кращої періодичної літератури. До уваги відвідувачів було представлено 77 назв фахових журналів як українських так і російських, 12 назв газет. Бібліографи відділу консультували читачів з питань користування електронною базою періодичних видань, надавали послуги безкоштовного пошуку документів за електронною базою "Законодавство". З оглядом юридичних журналів виступила завідуюча відділом Браславська І.М.

17 листопада - до Дня студента у відділі літератури іноземними мовами була підготовлена книжкова виставка "Гаудеамус ігітур". На виставці представлено матеріали про життя студентів різних країн світу.

22 листопада - у відділі мистецтв відкрито виставку творчих робіт працівників ДОУНБ "Світ захоплень". Цією подією ми прагнули завершити святковий ювілейний рік для нашого колективу, а також надати можливість нашим користувачам побачити бібліотечних працівників не тільки як фахівців-професіоналів, але й як творчих особистостей. Представлено понад 70 експонатів різних видів та жанрів, різноманітних за технікою виконання та матеріалами: вишивка, розпис, роботи з бісеру, плетіння гачком та спицями, дерев'яна скульптура, малюнок, комп'ютерний дизайн та оригінальні витвори домашньої кулінарії. Окремим розділом були представлені літературні твори наших колег.

18 листопада - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання клубу "Ріднокрай" за темою: "У жорнах голодоморів": Пам'яті жертв голоду на Дніпропетровщині. Вела засідання голова клубу Г.К.Швидько. У програмі засідання відбулась презентація книги дніпропетровського журналіста Б.О.Матющенка "У жорнах голодоморів". Автор розповів про свою роботу зі збирання матеріалів в архівах України, записував він і спогади тих, хто пам'ятає ті події. Доповнили його виступ краєзнавці В. Осауленко, О. Завгородній, Ю. Шковира, голова Спілки письменників Л.Степовичка. На пропозицію письменника М.Чабана присутні прослухали звукозапис спогадів про голод старожила з Гуляй-Поля. Наприкінці засідання Б.Матющенко подарував усім бажаючим примірники книги.

23 листопада - книжкова виставка у відділі абонементу "Ми -європейці" (присвячена дням Європейського надбання). Лейтмотив цієї книжкової виставки "Україна в міжнародному просторі".

25 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ разом з фахівцями 3-х обласних методичних центрів віддала Верхньодніпровську районну бібліотечну систему з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності. У ході обстеження ознайомились з діяльністю відділів обслуговування, комплектування та обробки літератури, довідково-бібліографічним обслуговуванням користувачів, станом організаційно-методичного керівництва ЦБС за останні роки. Було відвідано декілька сільських бібліотек. Стан діяльності Верхньодніпровської РЦБС заслуговує найвищої оцінки. Працівники структурних підрозділів ЦБС завжди знаходяться у постійному інноваційному пошуку і впроваджують в практику роботи нові форми організації і обслуговування користувачів, сприяють підвищенню іміджу бібліотек серед територіальної громади. Під час ознайомлення з діяльністю структурних підрозділів бібліотечному персоналу ЦБС були надані теоретичні рекомендації і практичні рекомендації і практичні поради щодо подальшої роботи.

25 листопада - серед нових надходжень відділу літератури іноземними мовами заслуговують на особливу увагу підручники з іспанської мови, які представлено на книжковій виставці нових надходжень.

27 листопада - "Їх імена в серцях нащадків". Традиційне засідання клубу "Захопленість" у відділі абонементу присвячене письменникам-ювілярам. Учасники клубу уважно слухали літературний огляд "Слово про ювілярів", який для них підготувала Галина Федорівна Пивоварова.