Травень

5 травня - у відділі періодики функціонувала виставка "І настав час - закінчилась війна", присвячена Дню Перемоги. Відвідувачі виставки мали можливість ознайомитися з книгами, публікаціями з періодичних видань стосовно відомих і невідомих сторінок Великої Вітчизняної війни. До уваги відвідувачів були представлені також інтерв'ю-спогади учасників бойових дій, надруковані в журналах та газетах.

12 травня - перегляд відеофільму про творчий концерт Дніпропетровської області у м. Києві у 2003 році "Таланти Придніпров'я" (присутні - 15 осіб).

14 травня - виставка, присвячена 170-річчю Дніпропетрровської обласної бібліотеки "Джерело ідей, думок скарбниця". На ній дібрані матеріали з історії бібліотеки, інтерв'ю з директором, відгуки та творчість читачів на адресу бібліотеки та творчість самих бібліотекарів. Окремий розділ виставки присвячений історії бібліотечної справи.

17 травня - виставка друкованих матеріалів "Україна-ЄС: перспективи на майбутнє", присвячена Дню Європи в Україні. Україна історично, цивілізаційно, культурно належить до Європи. А тому європейський вибір є невід'ємною складовою зовнішньополітичної стратегії нашої держави. Проте, у відносинах України з ЄС нагромадилося чимало суперечностей. В чому суть цих проблем? Як їх можна подолати? В які терміни? На всі ці питання можна знайти відповіді, ознайомившись з матеріалами виставки.

17 травня - бібліографічний огляд нових надходжень для співробітників Художнього музею (представлено 14 примірників). Підготовлено і представлено виставку документів "С. Далі - міф та реальність ХХ століття" (до 100-річчя від дня народження відомого художника; з циклу заходів ДОУНБ, присвячених Дню Європи). Література дає змогу познайомити користувачів з основними періодами творчості майстра, репродукціями відомих картин, з нетрадиційним напрямком у мистецтві - сюрреалізмом (представлено 30 джерел).

17-20 травня - заступник директора Абраїмова Т.О., головний бібліограф Прудченко Є.Д., завідуюча відділом компьютеризації Крупій Г.Я. взяли участь у "Травневій школі": "Створення регіональних інформаційних порталів та інформаційних центрів на базі публічних бібліотек" та у Міжнародній науково-практичній конференції "Електронні ресурси в бібліотеках-2004", які пройшли у м. Миколаєві.

18 травня - "Нові надходження відділу документів іноземними мовами" - під такою назвою розпочала свою роботу книжкова виставка. На виставці представлено літературу з питань економіки України, маркетингу, бізнесу, підручники англійської мови, латинської та іспанської мов.

18 травня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відкрито книжково-ілюстративну виставку "Славетні імена Дніпропетровщини". Ця виставка 2003 року була представлена в Києві в межах творчого звіту області та декілька разів у Дніпропетровську і мала значний успіх.

19 травня - у відділі документів іноземними мовами разпочала свою роботу книжкова виставка "У истоков детективного жанра", присвячену 145-річчю з дня народження Артура Конан Дойля. Тут можна ознайомитися як і з художніми творами майстра англійською, німецькою, польською, чеською та іншими мовами, так і з бібліографічними данними.

20 травня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання клубу "Ріднокрай" за темою: "Життєві шляхи Ганни Швидько: вчений, краєзнавець, педагог". Воно було присвячене ювілею визначного вченого-історика, доктора наук, заслуженого діяча науки і техніки, багаторічного голови краєзнавчого клубу. Вела засідання завідуюча відділом І.С.Голуб. У програмі заходу відбулась презентація книжки Швидько Г.К. Минуле у променях пам'яті.- К.: Генеза, 2004.- 72 с.: іл. Ганна Кирилівна розповіла про себе, про роботу над спогадами, відповіла на багато питань краєзнавців. Велика кількість присутніх виступили з оцінкою професійної діяльності ювілярки, та привітали її.

20 травня - в приміщенні відділу документів з питань мистецтв відбулися дві цікаві культурно-просвітницькі акції:
- засідання клубу "Літературна вітальня", присвяченого життю і творчості О.С. Пушкіна "Пушкін та Урал"(цікаві та маловідомі сторінки подорожі великого поета по уральским землям та тема Уралу в його творах);
- творчий літературний вечір-зустріч "Світогляд давніх слов'ян "Велесова книга" (захід Канадсько-українського бібліотечного центру). Працівники відділу прийняли участь у рекламно-організаційних заходах.

20 травня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відбувся творчий літературний вечір-зустріч зі слов'янознавцями Валентином та Юлією Гнатюк, авторама досліджень про "Велесову книгу" - джерела культури праслов'ян. Ця зустріч надала можливість присутнім не лише доторкнутися до божественного світу наших предків, а й вступити з ними в духовний контакт. Гарантією цьому послужив глибинний талант слов'янознавців, ерудиція, неординарність поглядів на історію, а також можливість почути плавну і величну мову наших предків в оригіналі.

20 травня - в Канадсько-Українському Бібліотечному Центрі відкрилась виставка книг "Світогляд давніх слов'ян. Велесова книга", де демонструються екземпляри "Вересової книги" придбані бібліотекою, та література, присвячена філософським та релігійним переконанням древніх слов'ян.

21 травня - в театрі ім. Горького пройшли урочистості з нагоди 170-річчя від дня заснування Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки.

21 травня - фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ, використовуючи документи музею історії бібліотек, підготували документально-ілюстративну виставку "Обласна наукова: сторінки історії і сучасність" до 170-річного ювілею бібліотеки. Виставка експонувалася в театрі ім. М.Горького, де проходили святкові урочистості з приводу ювілею ДОУНБ. Виставка мала 2 змістовних розділи: "Історія бібліотеки в особах і документах" та "Із славного минулого у день сьогоднішній". Матеріали, що були представлені на виставці, викликали інтерес співробітників бібліотеки, ветеранів, колег з інших бібліотек, друзів і партнерів ДОУНБ.

21-24 травня - було проведено експертно-діагностичний аналіз діяльності структурних підрозділів ЦБС для дорослих м. Кривого Рогу, найкрупніших ЦБС області. Підведені підсумки діяльності за останні 9 років. У ході обстеження було розглянуто роботу Центральної міської бібліотеки та 6 бібліотек-філіалів.
За результатами аналізу роботи структурних підрозділів проведена зустріч колективом фахівців ЦБС, надані консультації з проблемних питань організації обслуговування користувачів, організації роботи за цільовими бібліотечними програмами. На професійній зустрічі також були присутні фахівці централізованої бібліотечної системи для дітей.

22 травня - в патентно-технічному відділі почала діяти експозиція документів: "Інтелектуальна еліта придніпров'я: науковці - винахідники - читачі бібліотеки", яка присвячана 170-річчю ДОУНБ. Мета експозиції - познайомити користувачів з інтелектуальною елітою нашого міста та регіону у сфері інтелектуальної власності.

24 травня - в Канадсько-Українському бібліотечному Центрі відкрита виставка книг "Україна - то народ", присвячена боротьбі України за збереження державної незалежності (1918-1920 р.).

24 травня - в секторі рідкісних і цінних документів була відкрита книжкова виставка: "Коштовна спадщина Кирила і Мефодія", присвячена Дню Слов'янскої писемності і культури. На ній представлені факсимільні видання рукописних пам'яток писемності ХІ-ХVІст., твори видатних істориків ХІХ-ХХ ст. Доповнюють виставку видання Гарвардського університету (США) із серії "Бібліотека давнього українського письменства".
Логічним продвженнем експозиції є книжкова виставка, присвячена Року Польщі в Україні.

26 травня - в патентно-технічному відділі відбулася презентація книги винахідника і раціоналізатора України Шепотиленко П.О. "Кібернетика творчості". Вперше автор розкрив у книзі формулу "Ноу-хау". В межах заходу відбулася зустріч з автором книги, спілкування фахівців - винахідників Дніпропетровщини.

27 травня - в патентно-технічному відділі відбувся "День інформації" для інженерно-технічних працівників.

29 травня - у відділі абонементу відбулось чергове засідання клубу "Захопленість", присвячене 170-річчю Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки. Тут була організована книжкова виставка "З книгою через століття", на якій представлені матеріали про історію, створення і розвиток бібліотеки. На засідані були присутні: поет Михайло Селезньов, поетеса Дора Калинова, місцевий поет В'ячеслав Верещагін. Звучали пісні у виконанні артистів театру опери та балету.Також була представлена виставка художньої вишивки читачки відділу Віри Коров'якової "Чарівність рук умілих".