Січень

У січні у відділі абонементу були підготовлені книжкові виставки: "Вічний як народ". До 190-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка; "Бібліотека-читачу, читач-бібліотеці", також був оформлений куток "Дитячий дивосвіт".Сектор рідкісних і цінних видань, готуючись до 170-річного ювілею ДОУНБ організував експрес-екскурсії для наукових працівників, фахівців гуманітарних наук, а також для студентів. Під час експрес-екскурсій відвідувачі зможуть ознайомитись з особливостями рідкісного фонду, його галузевим змістом, довідково-бібліографічним апаратом. Користувачі бібліотеки зможуть також одержати відповіді на всі питання і консультації щодо пошуку необхідних документів.

8 січня – у відділі мистецтв відкрита виставка репродукцій картин художника М. Чюрльоніса, вона відбулася у рамках постійно діючої громадської програми “Дні культури світу”. Керівник – заслужений діяч мистецтв України, головний диригент театру опери та балету В. Гаркуша. Представлено 22 репродукції. Відділ документів з мистецтв підготував для користувачів книжкову виставку “Світ Чурльоніса – світ звуків і фарб”.

10 січня - відділи літератури з питань мистецтва та краєзнавчої літератури провели презентацію книги: Театри Дніпропетровщини: Енциклопедія / Під заг. ред. Т.Шпаковської.– Дніпропетровськ: Дніпрокнига, 2003.– 717 с.
На її сторінках розповідається як про широко відомі шанувальникам театрального мистецтва професійні театри Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, так і про маловідомі сторінки історії театрів краю. На презентації були присутні понад 50 чоловік: любителі театру, мистецтвознавці, журналісти, краєзнавці, студенти, школярі. Книгу представили її автори – мистецтвознавці Тетяна Шпаковська та Ганна Гронська, художниця Світлана Королевська, видавець – директор “Дніпрокниги” Галина Губанова. В презентації брали участь герої книги – провідні актори дніпропетровських театрів, серед них Людмила Вершиніна, Михайло Мельник та інші, які розповідали про свою творчість. Прикрасою вечора стали арії і дуети з оперет “Сільва”, “Вільний вітер”, українські та російські романси, які виконували Олександр Басалаєв, Раїса Постолака, Антоніна Гаркуша.
Бібліотекарі запропонували увазі присутніх інші книги Тетяни Шпаковської, фотогалерею з виставки “Славетні імена Дніпропетровщини”, яка відбувалась у Києві в листопаді минулого року, де книга привернула до себе велику увагу.

12-24 січня - фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ приймали інформаційні та статистичні звіти ЦБС області та інших спеціальних та спеціалізованих бібліотек про підсумки діяльності 2003 року.

14 січня - „Человек – это единственная тема. Можно всю жизнь писать о нем и коснуться лишь поверхности”. Під такою назвою розпочала свою роботу книжкова виставка, присвячена 130-річчю з дня народження У.С.Моема. Користувачам відділу документів іноземними мовами представлені біографічні данні та художні твори письменника англійською, німецькою, французькою та угорською мовами, а також критичні матеріали до деяких творів.

14 січня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії була надана методична консультація головному бібліографу Солонянської районної бібліотеки "Нові підходи до інформування місцевих органів влади"; надана допомога у підборі матеріалів за темою "Законодавство про місцеве самоврядування".

19 січня - у відділі періодичних видань відкрита виставка "Соборність України - від територіальної цілісності до громадської консолідації" до 85-й річниці проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР.

20 січня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії була проведена екскурсія бібліотекою для учнів Дніпропетровського училища культури.

20-21 січня - відділ наукової організації й методики бібліотечної роботи відвідали провідні фахівці Національної Парламентської бібліотеки України: Цуріна І.О., завідуюча відділом наукового аналізу і розвитку бібліотечної справи і Гудимова Н.О., головний бібліотекар відділу. Вони ознайомились з новими напрямками науково-методичного забезпечення інноваційної діяльності публічних бібліотек області, новими формами підвищення професійної компетентності бібліотечного персоналу ЦБС, з принципово новою схемою програмного планування роботи.
Гості мали змогу ознайомитись також з інформаційно-рекламними матеріалами міських, районних та сільських структурних підрозділів ЦБС області. У ході зустрічі відбувся обмін думками щодо подальшого розвитку методичної роботи в бібліотеках області.

22 січня - відбулося засідання краєзнавчого клубу за темою: “Молодші сестри Дніпра. Проблеми малих річок Дніпропетровщини”.
Були присутні 35 чоловік, серед них група студентів-бібліотекарів училища культури та школярів.
У програмі засідання відбувався перегляд фільмів “Річка, що тече в небуття”, присвячений екологічним проблемам річки Домоткань та відеозамальовки “Календар Житлової балки”. Перший фільм створила група природознавців та екологів Дніпропетровська: П.Т.Чегорка, В.В.Манюк та інші, другий – вчитель географії з Верхньодніпровського району Віктор Волошин. Перед початком фільму виступив керівник проекту “Домоткань-2003” Петро Чегорка, який розповів про дослідження басейнів Самоткані та Домоткані групою науковців і учнівської молоді. Після перегляду фільму краєзнавець В.С.Мороз доповнив відомостями з історії Верхньодніпровського району, де протікають ці річки. Співробітник обласного держуправління екоресурсів В.В.Манюк розповів про роботу екологів області. Природознавці відповіли на численні запитання присутніх.
Також увазі краєзнавців була представлена книга: Домоткань: минуле, сучасне, майбутнє (Матеріали досліджень природної та культурної спадщини в басейнах річок Домоткань і Самоткань у 2001-2003 роках / Упоряд. П.Чегорка, В.Манюк.– Дніпропетровськ, 2003.– 135 с.

22 січня - студенти Дніпропетровського педагогічного училища прийняли участь у тематичній екскурсії у секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ. Під час екскурсії вони прослухали лекцію зав. сектором Л.Г. Гурай про основні етапи історії книги і книгодрукування, книжкової ілюстрації тощо. Вони також ознайомились з книжковою виставкою “Пам’ятки друку XVIII-XX ст.”, де були представлені раритети петровської епохи, унікальні видання М. Новикова, друкарень Харківського та Імператорського св. Володимира київського університетів, зразки поліграфічного мистецтва.

23 січня - відбувся вечір "Саша... для тих, хто пам'ятає...", присвячений пам'яті Абраїмова Олександра, який працював в бібліотеці завідуючим відділом комп'ютеризації і трагічно загинув 2 січня 2001 року. Учасники вечора знайомились з поетичною творчістю Олександра, лунала його улюблена музика, дивились колекцію його фотографій "Мій півострів", слухали уривки з його щоденників, дивились фільм "Бібліотечні капусники" з його участю.

23 січня - відділом періодичних видань підготовлена виставка "Гайдар шагает впереди?" до 100-річчя з дня народження Аркадія Гайдара. Матеріали виставки розповідають про метаморфози складної долі письменника і людини, про тайну його смерті, про зв'язок його книг з реальною історією країни.

26 січня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії складено тематичний блок за пошуковою системою Законодавство з теми "Пенсійна реформа" для відділу абонементу.

27січня - у відділі періодики представлена виставка: "На кров'ю политім крутянськім снігу в безсмертя вписалось геройське ім'я" Про подвиг української молоді, що увійшов в історію як жертовний, героїчний чин, став переломним моментом української визвольної боротьби. На жаль крутянські події все ще недостатню висвітленні вітчизняними історіографами.

27 січня - патентно - технічний відділ взяв участь у засіданні круглого столу на тему: "Шляхи співробітництва державних органів управління та громадських організацій по захисту прав інтелектуальної власності". На засіданні круглого столу була представлена виставка книг. Мета виставки ознайомити відвідувачів з матеріалами, які знаходяться у фондах патентно-технічного відділу, обласної універсальної наукової бібліотеки.

28-29 січня - керівник центру "Вікно в Америку" В. Абраїмова взяла участь семінарі "Проект "Вікно в Америку"- розвиваємо партнерство між урядом США і українськими бібліотеками", який відбувся в Херсонській обласній універсальній бібліотеці ім. О.Гончара і був підготовлений відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні

29 січня – Для слухачів інституту освіти було проведено День інформації на тему: „Інтерактивні методи викладання іноземних мов у середній школі” з великим переглядом літератури з англійської мови, з оглядом періодичних видань відділу документів іноземними мовами і відділу періодики з питань методики викладання іноземних мов.

29 січня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання громадського об'єднання "Академія", винахідники та раціоналізатори підвели підсумки роботи за 2003 рік, прийняли плани на подальшу роботу "Академії".

29 січня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було надано групову консультацію для учнів Дніпропетровського училища культури.

31 січня - "Ми вчора, сьогодні, завтра". У відділі абонементу відбулась зустріч за круглим столом , присвячена звіту перед читачами.