Лютий

У відділі документів з питань мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація енциклопедії "Театри Дніпропетровщини" з серії "Пізнавай і шануй свій край". Автор проекту - директор видавництва "Дніпрокнига" Г.Губанова, натхненник, редактор і одна з авторів - зам. директора театру опери та балетуТ. Шпаковська. Серед авторів - кандидат мистецтвознавства А.Тулянцев, кандидат філософських наук, заслужена артистка України В. Макагонова, театрознавець А. Гронська.
Крім авторів, на презентації були присутні безпосередні герої книги: народна артистка України Л. Вершиніна, заслужена артистка України А. Пуліна, відомий актор театру ім. М. Горького В. Живора, заслужений артист України, режисер і актор театру "Крик" М.Мельник, солістка театру опери та балету А. Гаркуша, заслужений артист України А.Басалаєв, актори молодіжного театру В. Пахманова, В. Щербак та ін.
Представлення цієї книги вже відбулося в Києві, де вона отримала високу оцінку як перша своєрідна регіональна енциклопеція.

Стало вже традицією проводити у лютому залікові заняття учнів училища "Поліграфіст" у секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ. В останній четвер місяця 29 майбутніх друкарів розповіли, як вони уявляють собі свою професію, про основні етапи історії книги та книгодрукування, про значення практичних знань, одержаних під час тематичних уроків-екскурсій в секторі рідкісних і цінних документів. Особливою увагою користувались такі теми екскурсій як "Оформлення книги", "Композиція книги", "Графіка рукописних та друкованих книг" та ін. Підсумки заліку були проведені викладачем училища "Поліграфіст" Т.П. Безродною та зав. Сектором рідкісних і цінних документів Л.Г. Гурай.

2 лютого – в Канадсько-українському Бібліотечному Центрі відбулася презентація книжкової виставки „Могила Петро Симеонович (1596-1647) – політичний, церковний і освітній діяч України”. На виставці експонуються видання, присвячені життю та діяльності Митрополита Київського і Галицького Петра Могили, який був відданим і невтомним борцем за торжество православ’я в складних історичних обставинах в Україні та Білорусі в XVII столітті.

2 лютого - у відділі періодичних видань на постійно діючий виставці організовано нову рубрику "Податкова реформа", де крім тексту нового закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" розміщено документи і консультації з цієї теми. Особливим попитом у читачів користується документи і консультації про порядок надання податкових соціальних пільг.

3 лютого – в Канадсько-українському Бібліотечному Центрі відкрита книжкова виставка „Симон Петлюра: сторінки історії України” 23 травня Симону Петлюрі, Головному отаману й Голові Директорії Української Народної Республіки виповнюється 125 років від дня народження. Симон Петлюра є історичною реальністю України. В зв’язку з цим важливо пізнати його як людину, як політика і державного мужа. В зв’язку з цим важливо пізнати його як людину, як політика і державного мужа.
Перший розділ виставки дає образ Петлюри – політичного журналіста, революціонера, редактора, літературного і театрального критика. Другий розділ пропонує матеріал до пізнання Петлюри, як організатора українського війська і Голови держави. У третьому розділі виставки висвітлюється діяльність Петлюри в еміграції. Ці документи лише частина з невідомої досі спадщини людини, котра несла на своїх плечах неймовірний тягар державної влади в найскладніший період історії України.

4 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсія бібліотекою (Савченка, 10) для учнів радіоприладобудівного коледжу.

5 лютого - в Канадсько-українському Бібліотечному Центрі відкрита книжкова виставка „Гетьман Мазепа в світлі фактів і в дзеркалі „історій””. Ця виставка є спрабою популяризувати й звеличити як гетьмана так і його діла об’єктивним показом документів, присвячених його постаті і діяльності, це спроба покласти перший камінь під нерукотворний пам’ятник Великому Гетьманові.

5 лютого - відбулась презентація рекламно-інформаційного видання "Інформаційно-рекламний звіт ПТВ за 2003 рік" в якому йшла мова про роботу відділу та послуги, які надаються в цьому відділі.

6 лютого - відбулись збори колективу бібліотеки: "ДОУНБ у 2003 році: підсумки та перспективи розвитку". Були заслухані доповіді директора Тітової Н.М. "Фінансово-економічна діяльність бібліотеки та робота з персоналом", заступника директора "Основні напрямки виробничого розвитку бібліотеки", голови ПК "Профспілковий комітет ДОУНБ: аналіз діяльності". На зборах підведені підсумки конкурсу на кращу наукову роботу. Перше місце зайняла робота Луньової І.Є., зав. відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи: "Деякі аспекти модернізації і подальшого розвитку методичної роботи в бібліотеках області", друге - Лєсканової М.Л.: "Вивчення складу і використання фонду відділу книгозберігання".

6 лютого - "Методика викладання німецької мови в середній школі". Під такою назвою пройшов День інформації для слухачів інституту освіти з великим переглядом документів німецькою мовою та оглядом періодичних видань.

9 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії підготовлений та виданий "Інформаційний бюлетень з питань фінансів та бюджету. Серія "Законодавство". Зведений випуск за 2003 рік".

9 лютого – у секторі рідкісних і цінних документів відкривається книжкова виставка “Людина і Книга”. Вона ілюструє діалог, який продовжується вже декілька тисячоліть: Людина і Книга, Людина і Слово, Людина і Думка, Людина і Наука, Людина і Людина.
Читачі побачать на виставці рідкісні видання ХІХ-ХХ ст.., старовинні і сучасні, великі і мініатюрні, гарно оздоблені і скромні, зі штампами різних бібліотек, в тому числі – Катеринославської міської громадської, і з особистих книжкових колекцій, книги з автографами. Всі вони – пам’ятки книжкової культури, національне надбання нашої країни, свідки свого часу.

10 лютого - До Дня святого Валентина у відділі діє книжкова виставка "Happy Valentine's Day", на якій представлені історичні факти, поздоровлення та побажання для всіх закоханих, різновиди листівок.

12 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було підготовлено тематичний пакет нормативних актів за темою "Громадські організації та асоціації."

16 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було надано методичну допомогу - консультацію бібліотекарю шкільної бібліотеки м. Жовті Води за темою "Актуальні аспекти інформаційної роботи".

16-21 лютого - на базі відділів обласної універсальної наукової бібліотеки за проханням обласного методичного центру управління освіти для завідуючих бібліотеками навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації були організовані курси підвищення кваліфікації.
Провідні фахівці бібліотеки - Тітова Н.М., директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України, Абраїмова Т.О., заступник директора ДОУНБ, Луньова І.Є., завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, консультували фахівців бібліотек навчальних закладів з організаційних питань управління бібліотекою і роботи з персоналом в сучасних умовах, з правових та економічних засад діяльності бібліотек, деяких аспектів формування, використання і збереження бібліотечних фондів, рекламної діяльності та ін. По закінченні слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації.

18 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було підготовлено бібліографічний список за темою "Акції".

20 лютого - фахівці відділу наукової інформації та бібліографії взяли участь у проведенні курсів підвищення кваліфікації для директорів бібліотек технікумів. Було прочитано консультації: "Інформаційне обслуговування користувачів у сучасних умовах", "Довідково-бібліографічна робота"; підготовлена виставка-перегляд "Енциклопедії, довідники, календарі у фонді ДОУНБ"; прочитано огляд "Нові надходження до фонду ВНІІБ".

23 лютого - заступник директора ДОУНБ Абраїмова Т.О., взяла участь у семінарі в м. Києві під назвою "Цілі й завдання регіональних бібліотек Німеччини", який був організований Німецьким культурним центром "Гете-Інститут у Києві" і Національною Парламентською бібліотекою України для заступників директорів обласних універсальних наукових бібліотек. Присутнім була запропонована доповідь Т.О. Абраїмової "Розвиток корпоративної культури в ДОУНБ в процесі трансформації".

24 лютого - В рамках відкриття інформаційного центру "Вікно в Америку" нашу бібліотеку відвідала дипломат посольства США Патрісія Салліван, яка відповідає за вивчення англійської мови в Україні. Вона провела методичний семінар для викладачів англійської мови вищих та середніх навчальних закладів. Н семінарі були присутні викладачі НГУ, Україно-американського центру НГУ, ліцею інформаційних технологій, школи Валентини, школи № 22, студенти вищих навчальних закладів.

25 лютого - Великою популярністю користується у користувачів книжкова виставка "Знайомтесь: видавництво LONGMAN", яка знову розпочала свою роботу.

26 лютого - директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н.М. взяла участь у секційному занятті директорів обласних універсальних наукових бібліотек в Національній Парламентській бібліотеці в м. Києві за підсумками 2003 року.

26 лютого - в патентно-технічному відділі був проведений "День інформації" для фахівців патентознавців. Під час Дня інформації був представлений книжковий огляд "Нові надходження патентно-технічної документації та технічної літератури".

26 лютого - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії провели екскурсію бібліотекою (Савченко, 10) для учнів Британського ліцею.

27 лютого - директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н.М. взяла участь у розширеній колегії Міністерства культури і мистецтв України і виступила з доповіддю щодо проблемних питань розвитку бібліотечної галузі України.

28 лютого - "Моя сім'я" відбувся літературний вечір з циклу "Традиції, сімейного читання у відділі абонементу ДОУНБ".

29 лютого - директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н.М. виступила на обласному радіо з розповіддю про історію та сучасний розвиток ДОУНБ до 170-річного ювілею від дня заснування.