Грудень

1 грудня - у відділі періодичних видань організовано виставку до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. (День боротьби зі СНІДом оголошено Всесвітньою організацією охорони здоров"я і відзначаєтья з 1988 року). На виставці представлено статті із періодичних видань, яки висвітлюють різні аспекти та принципи державної політики у сфері боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції. До уваги читачів запропоновано також останні числа тематичного масово-просвітницького журналу "СПИД. Секс. Здоровье" та спеціалізованого інформаційного видання "СПИД. СНІД. AIDC", "Новости ВИЧ/СПИД", аналітичний огляд "СПІД в Україні", текст спільного Плану заходів МОЗ та АМН України щодо виконання Національної Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки. Крім того підготовлено список законодавчих актів з питань боротьби зі СНІДом. Для більш детального ознайомлення з матеріалами з цієї теми читачам запропоновано звертатися до картотеки газетно-журнальних статей, де виділено таки розділи : Походження та розповсюдження СНІДу, СНІД і діти, Профілактика СНІДу, СНІД в Україні, СНІД в зарубіжних країнах.

1 грудня - у відділі періодичних видань орнанізовано виставку "Житлово-комунальна реформа". На виставці представлено: "Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства на період 2004- 2010 р.", коментарі до закону "Про житлово-комунальні послуги", статті з проблем житлово-комунального господарства, матеріали по реформуванню ЖКГ Дніпропетровщини. Особливу увагу приділено консультативним матеріалам з питань тарифів, оплати комунальних послуг населенням . Виставлені останні числа журналу "Міське господарство".

4 грудня - в секторі рідкісних і цінних документів відкрився цикл тематичних виставок "Читацька кафедра" експозицією "ЧАС. ІДЕЯ. ОСОБИСТІСТЬ." Виставка демонструє твори великих філософів і мислителів багатьох століть і народів: від Платона і Аристотеля до П. Юркевича та М. Бердяєва. Експозиція стане у центрі уваги та дискусії читачів молодих науковців та студентської молоді.

5 грудня - у відділі періодичних видань організовано виставку, присвячену Дню місцевого самоврядування " 7 грудня - День місцевого самоврядування". На виставці представлено матеріали з історії та теорії місцевого самоврядування, питання правової визначенності органів місцевого самоврядування. Представлено також матеріали з проблеми розвитку та різноманитних аспектів, шляхів вдосконалення виконавчої влади, матеріали, що розповідають про досвід органів місцевого самоврядування регіонів України, у тому числі Дніпропетровщини.

6 грудня - вийшов у світ 3 випуск інформаційно-методичного збірника "Бібліотечна Дніпропетровщина". Перші сторінки збірнику присвячені привітанням обласній універсальній науковій бібліотеці, яка у травні відсвяткувала своє 170-річчя від дня заснування. У збірнику також наведені виступи, консультації, роздуми провідних фахівців ДОУНБ з найбільш важливих питань бібліотечної діяльності, а саме "Регіональні бібліотеки: деякі питання функціонування та подальшого розвитку", "Публічні бібліотеки області: рік 2003", "Методичний орієнтир: інноваційні підходи до організації системи підвищення професійної компетентності бібліотечних кадрів, інформаційні матеріали про використання сучасних технологій в процесі опрацювання документів, кращий досвід з роботи публічних бібліотек області, спогади ветеранів". Вперше запропонований анотований список професійних видань, які зацікавлять бібліотечних фахівців області і можуть бути творчо використані у підвищенні професійної компетентності.

7 грудня - відділом мистецтв підготовлено і проведено День інформації для студентів та викладачів відділення образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ. У програмі: консультація "Відділ мистецтв ДОУНБ - інформаційний центр з питань культури і мистецтва ", відкритий перегляд літератури (представлено 52 примірника), екскурсія у відділі (присутні 30 користувачів). У впродовж дружніх стосунків з представниками цього факультету відділ отримав подарунок: ескізний проект холла відділу мистецтв, розроблений студентом V курсу Трошко В.А (керівник - доцент Хвиля І.К.).

9 грудня - фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ взяли учать в організації і проведенні обласної міжвідомчої науково-практичної конференції "Обласна універсальна наукова бібліотека - інформаційно-ресурсний центр регіону: історичні аспекти і сучасність". Завідуюча відділом Луньова І.Є. на конференції виступила із доповіддю. Науково-методична діяльність обласної універсальної наукової бібліотеки: історичний ракурс скрізь актуальності і перспективи з показом слайдів з історії і сьогодення методичної роботи. На конференції були присутні директори ЦБС області, директори навчальних закладів міста, завідуючі бібліотеками технікумів і провідні фахівці ДОУНБ.

10 грудня - відбулась обласна міжвідомча нарада керівників ЦБС та завідуючих бібліотеками "Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2005 рік". Важливі питання планування роботи бібліотек на наступний рік були висвітлені в консультаціях завідуючої відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньової І.Є. "Публічні бібліотеки області напередодні планування: спроба осмислення сучасного стану та деякі тенденції розвитку", директора обласної бібліотеки для молоді ім.. М. Свєтлова Матюхіної О.Л., "підвищення інформованості та культури юнацтва - початкове завдання бібліотек", директора обласної бібліотеки для дітей Шарабури О.І. "Бібліотека - центр розвитку дитячого читання та формування особистості дитини". На нараді виступила заступник директора ДОУНБ Абраїмова Т.О. з пропозицією об'єднання інформаційних ресурсів бібліотек з питань краєзнавства і створення регіонального інформаційно-бібліотечного простору, тобто створення на власному сайті онлайнового електронного корпоративного каталогу "Дніпропетровщина" (ЕККД). На нараді також відбулась презентація Дніпропетровського регіонального центру безперервної інформаційно-бібліотечної освіти. Фахівцями відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ була підготовлені виставка-перегляд методичних та інформаційно-рекламних матеріалів бібліотек "Бібліотеки області: нова стратегія, нова реальність".

16 грудня - у відділі періодичних видань організовано міні-виставку привітання до Дня святого Миколая "По країні з краю в край ходить святий Миколай". Виставка представляє добірку матеріалів з історії свята, про традиції святкування на Україні, декілька літературних сценаріїв до Дня святого Миколая.

17 грудня - у відділі патентно-технічної літератури відбулося відкриття виставки: "Наукове забезпечення повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин в сучасних умовах". Ця виставка була зроблена по запиту Інституту тваринництва центральних районів та Дніпропетровського державного аграрного університету, і користувалася великим попитом у спеціалістів сільського господарства. Виставка працювала до кінця року.

22 грудня - у відділі періодичних видань оновлено постійно діючу виставку "Зверніть увагу - це цікаво". На виставці представлені матеріали про зустріч наступаючого Нового року.

24 грудня - у відділі мистецтв продовжено демонстрацію виставки "Світ захоплень", яка мала успіх і добрі відгуки у користувачів та колег-бібліотекарів.

24 грудня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу "Академія" в якому прийняли участь фахівці - патентознавці. На засіданні була також представлена література із фонду ПТВ та кафедри ДМА з питань патентознавства. Після закінчення засідання клубу відбувся обмін враженнями учасників клубу.

25 грудня - "Різдвяні зустрічі" (засідання клубу "Захопленість") у відділі абонементу. Перш за все була організована книжкова виставка "Одвічні істини", на якій представлено майже 20 книг духовного змісту. Дора Василівна Калинова презентувала свою нову книгу поезій "Зелен цвіт". Кубрак Інесса учениця 8 класу школи № 69 читала свої вірші , а поет В'ячеслав Андрійович Верещагін розповідав про щасливе наповнене різноманітним подіями 40 річне життя своєї сім'ї.

26-28 грудня - у секторі рідкісних і цінних документів відбулись щорічні підсумкові заняття групи викладачів та учнів поліграфічного училища. Учасники зустрічі обговорювали свої досягнення у вивченні та засвоєні матеріалів лекцій під час екскурсій з історії книги і книгодруку , які вони прослухали в секторі, а також переглядів рідкісних видань.

28 грудня - телеглядачі 34-го каналу побачили на екранах найцінніші книжкові пам'ятки старовини з фонду сектора рідкісних і цінних документів. Розповідь про рідкісні видання зав. сектором Л.Г. Гурай зацікавила деяких телеглядачів і вони відвідали сектор, щоб на власні очі побачити раритети чи знайти необхідну літературу, або просто висловити своє здивування і вдячність.

28 грудня - співробітники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії взяли участь у святкуванні 70-річчя Дніпропетровської обласної організації НСПУ. В приміщенні Будинку архітектора, де відбувались урочистості, вони розгорнули книжкову виставку "Літературне Придніпропров'я". Була представлена творчість дніпропетровських письменників. Був зачитаний вітальний адрес від дирекції бібліотеки.