Цей чарівний батик

 

Мистецтво розпису тканин відоме здавен. В різних країнах склались не схожі між собою традиційні методи розпису: китайський і японський, індійський та індонезійський, платків та шалів у Європі, Росії та Україні. Сучасний ручний розпис поєднує надбання традиційних напрямків з новими технологіями.

Сьогодні батик – техніка, яку використовують як для створення монументальних творів, що прикрашають інтер’єри великих залів, так і камерних речей, в тому числі комплектів одягу, платків, палантинів. Батик розподіляють на холодний, гарячий та змішаний. У чому ж їх головна різниця?. Більшість фарб для роботи з тканиною – рідина, що має властивість розтікатись по матерії. Художники використовують це у так званому вільному розпису, що нагадує акварель, по вологій поверхні – для зображення об’єктів з м’якими лініями, без контурів. Наприклад: туман, хмари, море. Для створення більш складних, конкретних зображень (орнамент, натюрморт, пейзаж з елементами архітектурних споруд) необхідно обмежити розлив фарб. У холодному батику для цього використовують «резерв» (гумовий клей, парафін, бензин, каніфоль). Резерв за допомогою скляної трубочки наносять на тканину холодним (звідси і назва). Резерв – то як перегородки вітража, межі, що не дають розтектися фарбі.

Процес виготовлення класичного гарячого батику – дуже трудомісткий. Малюнок переносять на оброблену особливим чином бавовняну тканину за допомогою спеціальної мідної трубочки, яку заповнюють гарячим воском. Потім тканину на кілька годин занурюють у чан з фарбою. Після висушування тканину доповнюють новими елементами малюнка і знову фарбують. І це повторюється стільки разів скільки кольорів у малюнку. На виготовлення однієї композиції на тканині іноді витрачається від 2 тижнів до 1 року. Добре, що і в наш бурхливий час промислової індустріалізації, глобалізації виникає і поширюється зацікавленість і бажання до пізнання народного мистецтва, використання його навичок у створенні унікальних, ручних робіт. Це підтверджує виставка творчих робіт студентів відділення образотворчого мистецтва та дизайну Дніпропетровського Національного університету у техніці батик «Поезія барв» (керівник-викладач О.Половна-Васильєва), яка нещодавно відкрилася у приміщенні відділу документів з питань мистецтв обласної наукової бібліотеки (пр. К. Маркса, 18, ІІ поверх, конт. телефон: 47-45-36). Запрошуємо усіх бажаючих побачити ці маленькі шедеври, покращити собі настрій від зустрічі з прекрасним і талановитим, а може і самому спробувати щось створити (інформаційну підтримку бібліотека гарантує).

Виставка буде працювати до 1 березня, щодня з 9 до18 години, крім п’ятниці. Вхід вільний.

Автори робіт:

Автори

 

У виставці взяли участь:

Авраменко Світлана

«Лакшмі» «Метелики»

«Зоряне місто»


Катасонова Аліса

«Музика» «Наскрізь»
«Старе місто» «Натюрморт з грушами»


Котко Ірина

«Чумацький шлях» «Осінь»
«Дріада» «Толерантність»
«Натюрморт» «Лілея»

«Ранкова роса»

Кічка Олена

Леля

Самойлич Вероніка

Політ метелика

49006, м.Дніпропетровськ, вул.Савченка,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2013 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека