Серпень

У серпні - в Патентно-технічному відділі продовжила діяти виставка „Навколишнє середовище: яким воно є”. Про те, яким є довкілля України, існують діаметрально протилежні думки: „територія екологічного лиха” – і водночас – „територія, де вирощують екологічно чистий врожай”. То яким же є довкілля насправді? Відповідь на це питання можна знайти в матеріалах представлених на виставці. У зв’язку з актуальністю проблеми виставка привертає чималу увагу серед користувачів відділу.

З 1 по 30 серпня - в Патентно-технічному відділі діяла виставка „Мікросистемна техніка – розвиток новітніх технологій”. На виставці було представлено оперативні актуальні матеріали з книг, журналів та газет з питань новітніх технологій зв’язку.
Виставку відвідало широке коло користувачів, керівників і спеціалістів у галузі зв’язку. Особливу увагу привернули до себе матеріали щодо нових технологій зв’язку, створенню мережі особливого зв’язку, яка передбачує широкий спектр послуг „у будь яке місто і у будь який час” за єдиним персональним номером абонента. До виставки було складено список літератури. Кожен бажаючий може отримати той чи інший документ зі списку в будь яку мить.

8 серпня - у відділі періодичних видань організовано виставку друкованих матеріалів, присвячену публічному обговоренню реформи адміністративно-територіального устрою України. У підборі матеріалів віддано перевагу останнім публікаціям. Бажаючим ознайомитись з теорією та історичними аспектами питання пропонується список літератури. Для докладного вивчення усіх аспектів проблеми пропонується звертатися до розділів картотеки газетно-журнальних статей „Адміністративно-територіальний устрій України” та „Адміністративна реформа в Україні”.

10 серпня – з нагоди 14 річниці Незалежності України в ДОУНБ у відділі періодики відкрилась книжкова виставка „МОЯ ЄДИНА УКРАЇНА”. Історична доля українського народу така, що йому випало бути й орачем-землекопом, співтворцем європейської цивілізації і воїном, оборонцем власної території від постійних зазіхань кочових ординців або агресивних західних сусідів. Вони завжди перебували й перебувають на розпуттях двох цивілізацій – Сходу і Заходу. Між двох мечів. Через це державницьке існування постійно перебувало під загрозою.
Шлях до незалежності України був довгим та тернистим. Державотворчий процес розпочався в часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Він став могутнім фундаментом для духовного і державницького відродження українського народу в часи козацько-гетьманської республіки. Національно свідома інтелігенція в роки революцій 1917-1920 років створює нову українську державу – Українську Народну Республіку. Але в 1921 році УНР перестала існувати.
Та історія знову дає шанс Україні. 14 років тому, 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, після розпаду СРСР, була проголошена незалежність України, шляхом прийняття відповідного документу Акта проголошення незалежності України. Цей акт майже однозначно було схвалено українським народом на першому всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Отже, здійснилась давня мрія українсько народу про самостійну, незалежну, соборну державу, втілилась в життя українська національна ідея державотворення. До цього дня український народ йшов сотні років, втрачаючи у боротьбі багато синів і дочок. Цій темі присвячені два розділи книжкової виставки „Тернистий шлях незалежності” та „Хроніка державотворення”.
На наше покоління випало щастя бути безпосередніми учасниками визначних історичних подій народження незалежної і суверенної України в 1990-1991 роках, про що мріяло десятки й десятки поколінь. Здавалось нація пережила кульмінацію історичного сьогодення. Та нам випала ще одна подія, яка ввійде, вже ввійшла в історію під назвою „Помаранчева революція”. Яскраві фоторепортажі, змістовні матеріали з газет, журналів та книг, гімн „помаранчевої революції” Романа Каліна та Романа Костюка розкривають цей визначний період історії незалежної України. Цій темі присвячений третій розділ виставки „Україна, яку ми отримали”.
Четвертий розділ виставки „Майбутнє твоє, Україна” відображає нову віху в історії України. Це мрія про Україну – сильну демократичну державу, здатну забезпечити добробут і процвітання нації, всебічний розвиток особистості, адекватно відповідати викликам глобалізованого світу. Україна чітко визначила стратегію свого розвитку. Ця стратегія спрямована на забезпечення послідовної інтеграції нашої держави в європейський політичний, економічний та правовий простір. Україна проголосила пріоритет в зовнішній політиці – інтеграцію в Євросоюз та НАТО.
І яка ж виставка про Україну без національних символів України: вишиванок сорочок та рушників, соняшника, колосків, барвінку та калини, петриківського розпису, національного віночку. Поетична збірка по темі виставки з віршів О. Конинського, Н. Куфко, І. Яворського, А. Сокольського створює атмосферу гордості за український народ, за незалежну Україну.

18 серпня - 2005 рік по рішенню ЮНЕСКО оголошено роком М. Шолохова, що й стало приводом до наступного засідання в клубі “Літературна вітальня” у відділі документів з питань мистецтв. Співробітниками відділу були підготовлені: повідомлення “Герої М.Шолохова на кіноекрані”, виставка документів та бібліографічний огляд “Нові надходження літератури у фонд відділу мистецтв”.

22 серпня - відділ читальних залів підготував виставку, присвячену Дню Незалежності України „В пошуках омріяної України”, яка вже експонувалась напередодні державного свята в Дніпропетровському театрі опери та балету для учасників урочистостей, які проводила Дніпропетровська обласна державна адміністрація та обласна Рада, і продовжує діяти в читальному залі в приміщенні по вул. Ю.Савченка, 10.
На виставці представлено широке коло матеріалів, близько 200 джерел з фондів відділу читальних залів, відділів документів з питань мистецтв, збереження основного фонду, документів іноземними мовами, краєзнавчого, Канадсько-Українського Бібліотечного Центру, які розкривають етапи становлення і розвитку незалежної України, дають можливість поглянути на процеси недавнього минулого і теперішнього України, пропонують торкнутися основних проблем українського буття.
У першому розділі „У пошуках омріяної України” представлені матеріали з історії України з прадавніх часів до сьогодення, відтворена широка панорама минулого України, його героїчні та трагічні сторінки.
У другому розділі „Незалежність – літопис державотворення” простежено розвиток ідеї української державності, неодноразові спроби утвердити її на різних етапах вітчизняної історії до проголошення України незалежною державою.
Третій розділ „Подвижники суверенності України” пропонує біографічні нариси найвидатніших державних діячів, політиків, полководців, дипломатів, письменників України, починаючи від виникнення Київської Русі і до ХХ ст.
У розділі „Економічні чинники державності” розглядається поняття впливу держави на соціально-економічний розвиток країни, особливості регулювання найважливіших об’єктів, структурних перетворень, науково-технічних, інноваційно-інвестиційних та соціальних процесів, висвітлюється місце України на світовому ринку, її участь у міжнародних інвестиційних процесах, шляхи реалізації експортного потенціалу України.
Розділ „Духовні джерела відродження” пропонує інформацію щодо мистецтва і культури України, висвітлює національні особливості українських свят, традицій, розкриває багатство, образність, співучість української мови, показує місце і роль людини у світі культури, як творця культурних цінностей.
Для тих, хто цікавиться історією, розвитком та життям рідного міста, виставка пропонує розділ „Дніпропетровщина - перлина України”.
Створюючи цю виставку, ми були впевнені, що вона буде цікавою для всіх, кому небайдужа доля України.

29 серпня - пройшла рекламна акція для студентів спеціалізованих учбових закладів. Її метою було розповсюдження рекламно-інформаційних матеріалів про можливості роботи відділу документів з питань мистецтв ДОУНБ.