Квітень

До Року Польщі в Україні підготовлена книжкова виставка видань ХІХ-поч. ХХ ст. з фонду рідкісних і цінних документів, присвячена Року Польщі в Україні. ЇЇ назва - "Річ Посполита, її slowo і slawa" одразу відсилає користувачів бібліотеки та відвідувачів виставки до Історії Польщі від первісних до наших часів, розповідає про видатних діячів, мистецтво, культуру і побут польського народу. Деякі книги виставки містять унікальні ілюстрації : малюнки, гравюри, репродукції картин, портрети, факсиміле документів, фотографії музейних експонатів тощо. Авторами книг, представлених на виставці, є відомі історики: М. Бантиш-Каменський, Ст. Кутшеба, Ф. Сміт, І. Лапппо, Г. Шмітт, О. Погодин, М. Карєєв та ін.

5 квітня - "Закаляйся, если хочешь быть здоров" - таку книжкову виставку надано до уваги користувачів відділу документів іноземними мовами. Це і книги, і журнали з шейпінгу, бодібілдінгу, корисні поради.7 квітня - Квітень в Україні - це час "Французької весни". В рамках цих заходів читачам представлено книжкову виставку "La France, mon amour" у відділі іноземними мовами .

6, 7, 13 квітня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію бібліотекою (К. Маркса, 18) для учнів Ліцею інформаційних технологій.

8 - 9 квітня - відбулися екскурсії у відділі для учнів коледжу інформаційних технологій. Представлено перегляд документів з фонду відділу. Учні отримали в подарунок примірники рекламно-інформаційних видань.

8 квітня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулась презентація книги А.М.Ковальова "Обеліски над Кодацьким порогом". Автор книги, Анатолій Микитович Ковальов, наприкінці 50-х - у 60-х роках працював учителем географії в середній школі №11. Він організував краєзнавчий гурток зі школярів, здійснював археологічні розкопки та пошуки предметів старовини у Придніпровську і Старих Кодаках, створив музей з понад 10 тисяч експонатів. Книга написана наприкінці 60-х років, в машинописі була відома багатьом історикам і краєзнавцям. Видав її за спонсорські, частково власні кошти Ігор Нікітенко, який 1999 року закінчив 11-ту школу, а нині працює на кафедрі гемології НГУ, закінчує заочне відділення історичного факультету ДНУ. І. Нікітенко розповів про А.М.Ковальова, багато цікавого додали жительки Придніпровська мати й донька Томенчук, сусідки автора книги. Доктор історичних наук Г.К.Швидько високо оцінила книгу як цінну для розвитку краєзнавства краю. Присутні поставили низку питань, взяли участь в обговоренні книги.

9 квітня - відділом періодики підготовлена виставка "Радуйся, земля православная! Христос Воскресе!" присвячення одному з головних християнських свят - Свят - Святу Пасхи. Представлені матеріал з історії свята, і тому числі з історії Богослужіння Св.Пасхи, публікації описів пасхальних публікації описів пасхальних традиції та звичаї. Виставка пропонує увазі господинь рецепти найрізноманітніших великодніх страв.

12 квітня - у відділі періодики відкрита виставка "Символіка України" присвячена становленню державності України та її незалежності. У розділі представлено матеріали стосовно державних актів щодо символіки України, політичних маневрів навколо неї, історія становлення української символіки в контексті одвічної боротьби українського народу за незалежність. У розділі "ілюстрації до символів" представлено наглядний ілюстрований зміст української символіки - герб України, її прапор та текст затвердженого українського гімну у супроводі з коротким викладенням історії їх становлення. Мета цієї виставки - вплинути на формування ціннісних орієнтирів української молоді та викликати в неї відчуття патріотизму та гордості.

12 квітня - в патентно-технічному відділі відкрита фото-документальна виставка: "Інтелектуальна еліта Придніпров'я: науковці - винахідники - читаці бібліотеки" - до 170 річчя Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.

15, 19, 21 квітня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію бібліотекою (Савченка, 10) для учнів Педагогічного училища (шкільне відділення).

19 квітня - в рамках програми "Вікно в Америку" до нас завітав відомий фотомайстер Іван Дудкін, який проїхав на велосипеді 2500 кілометрів по Америці і свої враження відобразив у 42 фотороботах, які представлені на виставці "America: Still-Life", яка працює в читальному залі ДОУНБ. Після відкриття виставки відбулася прес-конференція з Іваном Дудкіним за участю преси та телебачення. Ознайомитися з виставкою можна безкоштовно за адресою: вул. Ю.Савчен-ка,10.

19 квітня - Відкрито виставку документів та виробів образотворчого мистецтва "З Україною в серці": творчі таланти Придніпров'я". Представлені творчі роботи (вишивка гладдю) викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ О. Половної-Васильєвої, ескізні проекти інтер'єру відділа мистецтв ДОУНБ, виконані студентами цього ж вузу (відділення дизайну; консультант-керівник - доцент ДНУ І. Хвиля), вироби з соломки майстра народної творчості Перепаді В.Г., оригінальні роботи з паперу Бистрякової Р., картини художників-аматорів Маковецької Г., Кравцова Ю., Крушельницької Д.

21 квітня - проведено огляд новинок літератури з питань мистецтв та етнографії в рамках Дня інформації для фахівців історичного музею ім. Д. Яворницького (присутні 18 слухачів ).

21 квітня - відбувся огляд документів відділу документів іноземними мовами, а також знайомство з інформаційним центром "Вікно в Америку" для наукових працівників Дніпропетровського історичного музею.

21 квітня - відділами: з питань мистецтва, літератури іноземними мовами та краєзнавчим проведено День інформації для фахівців Дніпропетровського історичного музею. У приміщенні бібліотеки музею було представлено новинки літератури з історії України та Дніпропетровщини, питань краєзнавства та мистецтва, нові надходження. Завідуючі відділів ознайомили з інформацією про роботу бібліотеки найближчим часом.

22 квітня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання клубу "Ріднокрай" за темою: "Краєзнавчі дослідження кіностудії "Ракурс" м. Верхньодніпровська". Засідання вела голова клубу Г.К.Швидько. Про краєзнавчу роботу дитячої кіностудії розповіла її керівник Галина Миколаївна Солдатенко. В програмі засідання відбувався перегляд відеофільмів, створених юними учасниками студії за матеріалами їхніх же досліджень. Був показаний фільм - версія про місце поховання Мотрі Кочубей. Розповідь і фільми викликали активне обговорення теми, Г.М.Солдатенко відповіла на численні запитання.

22 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання читацького клубу "Еколог". Тема засідання - просвітницька робота з питань екологічного стану м. Дніпропетровська та регіону.

22 квітня - Літературний вечір, присвячений 90-річчю з дня народження видатного письменника сучасності Романа Гарі . Вечір було організовано і проведено разом з "Літературною вітальнею", керівником якої є Лілія Павлівна Куліш. Саме Лілія Павлівна і знайшла, звернула увагу на творчість цього письменника. Саме вона підказала Ельдару Рязанову сюжет для однієї із передач із циклу "Паризькі таємниці". Передача починається з того, що Ельдар Рязанов починає розповідати: "Все началось неожиданно. Из "незалежной" Украины, из города Днепропетровска, пришло ко мне письмо от Лилии Павловны Кулиш. Она смотрит мои парижские программы, они ей нравятся, и поэтому она решила посоветовать мне нового героя. Короче, я получил от нее послание и книгу некоего Романа Гари под названием "Леди Л.". Прочитав эту книгу, предисловие к ней и письмо Лилии Павловны Кулиш, я очень заинтересовался личностью автора. В ответ получил еще одно письмо от Лилии Павловны и еще одну книжку Романа Гари с двумя его произведениями, как выяснилось, очень прославленными: "Европейское воспитание" и "Жизнь впереди". Опять-таки должен признаться: никогда о них не слышал, что вопиет о моем несомненном невежестве…(Все-таки режиссер, писатель!)". Лілія Павлівна розповідала про письменника з особливою повагою, любов'ю. Її розповідь супроводжувалася показом окремих частин відеозапису "Паризьких таємниць" Ельдара Рязанова. Учениці спеціалізованої школи-гімназії № 126 з поглибленим вивченням французької мови прочитали спогади відомих людей про Романа Гарі французькою мовою. Студентка ДНУ також цитувала рядки про життя і творчість письменника. Лілія Павлівна написала листа у м.Вільнюс, де народився Роман Гарі. Їй відповів відомий кіноактор Ромас Романаускас, який знайомий нам по фільму "Долгая дорога в дюнах", вислав фотографії будинка, де жив Роман Гарі. До цієї події було зроблено книжково-ілюстративну виставку "Роман Гарі - Еміль Ажар - людина-легенда ", яка містила книжки та журнали з творами Р.Гарі та велику фотовиставку, на якій були представлені портрети Р.Гарі, фотографії його жінок та сина, а також списки фільмів, поставлених за сюжетами Романа Гарі. Ця виставка продовжить свою роботу до 15 травня 2004 року.

22-23 квітня - на базі Павлоградської міської бібліотеки ім. Г.Світличної з метою підвищення професійної компетентності бібліотечного персоналу був проведений обласний семінар для методистів ЦБС області "Місія публічної бібліотеки в інформаційному суспільстві: соціальні орієнтири, ресурсний потенціал". За останні 2 роки методична служба Павлоградської міської ЦБС стала лабораторією кращого досвіду за багатьма напрямками бібліотечної діяльності. Відчуваючи пульс часу, бібліотеки м. Павлограда зайняли сьогодні вагоме місце в системі соціокультурної інфраструктури. Тому не випадково саме на базі структурних підрозділів цієї ЦБС розглядають питання зміни функціональної парадигми в контексті суспільного розвитку, корпоративної культури, як фактора розвитку інноваційних процесів у публічній бібліотеці. Провідні фахівці ДОУНБ - Тітова Н.М., директор ДОУНБ, Абраїмова Т.О., заступник директора, Луньова І.Є, завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, надали змістовні консультації з різних проблем і напрямків функціонування бібліотек в сучасних умовах. Відбулось також чергове засідання обласного професійного клубу "У методиста". На семінарі була присутня заступник начальника управління культури облдержадміністрації з питань бібліотек Нікітенко Л.Є.

24 квітня - "Лезо Чорнобилю" година пам'яті присвячена трагедії на Чорнобильській АЕС відбулась у відділі абонементу.

26 квітня - завідуюча відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів Н.Г. Літвиненко та завідуюча відділом МБА Семенєєва Р.М. прийняли участь в презентації міської громадської організації "Дніпропетровський общинний фонд"(ДОФ). Під час презентації було представлено основні напрямки діяльності організації, та можливості співпраці ДОФ з бібліотеками міста. В подарунок було отримано книги, видатного українського вченого -мислителя і громадського діяча С.А.Подолинського.

26 квітня - фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію бібліотекою (Савченка, 10) для учнів Дніпропетровського училища культури.

29 квітня - у секторі рідкісних і цінних документів відкривається виставка книг ХІХ-ХХ ст. "Крізь обриси рядків" - з автографами, дарчими надписами, присвяченнями, власницькими автографами. Теплі слова вдячності, спогади - це особливий і різноманітний світ автографів, які допомагають краще зрозуміти індивідуальність адресата і дарителя, ту епоху, коли жили ці люди. Серед особливо цінних - автографи відомих вчених, письменників, видавців, діячів культури: А.І. Чепи, Д.І. Яворницького, М.О. Морозова, К.Я. Грота, С.О.Вєнгєрова, М.К. Пареного, М.П.Чехової та ін.
Окремий розділ виставки "Вони жили" у Катеринославі-Дніпропетровску" Знайомить з книгами з бібліотек письменників, вчених, викладачів нашого міста, нагадує нам про життя і діяльність, їхніх друзів, колег, однодумців. Виставка рідкісних видань з автографами як історико-документальне джерело корисно для дослідників різних спеціальностей, а також всім читачам бібліотеки.

29 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу "Еколог". Тема засідання: "Дніпропетровськ сьогодні - екологія міста". На виставці була представлена література патентно-технічного та краєзнавчого відділів бібліотеки. Виставку підготували: Завідуюча ПТВ - Мищенко Т.М., провідний бібліотекар ПТВ - Гайдук О.С., бібліотекар ПТВ - Глуховська Н.О. Зустріч з цікавими людьми "Немає міст великих і малих. Є живі і мертві", Голова обласної асоціації "Зелений світ" - Хазан В.Б. "Екологія і людський дух", Доцент, кандидат технічних наук, член Екологічного фонду Придніпров'я - Долина Л.Ф.