Пані Галина народилася в м. Дніпропетровську, в Україні, вищу освіту отримала у Дніпропетровському державному університеті, за спеціальністю біофізик. Працювала в НДІ кардіології (Каунас, Литва),
пізніше була викладачем в Дніпропетровському державному інституті фізкультури і спорту, кандидат біологічних наук, доцент. Серед багатьох її захоплень помітне місце займає старовинна українська вишивка. Можливо таку пристрасть визначила генетична пам'ять, її родові корені знаходяться на Полтавщині, де всі вишивають. Галина захопилась вишивкою ще в студентські роки. Техніки вишивки вона опанувала самостійно, найулюбленіші серед яких – мережки, гладь, ришельє. Серед робіт найбільше вишитих скатертин, сорочок чоловічих та жіночих. В останні роки пані Галина стала вивчати історію українського одягу, символіку орнаментів. Ці знання вона вкладає в створення українських автентичних костюмів, образи певного історичного періоду та місцевості. Для вишивки майстриня використовує виключно натуральні тканини: лляне та конопляне полотно (в тому числі і домоткане), батист, шовк. Для створення костюмів використовуються автентичні тканини: вовна, бавовна, парча, тафта, оксамит.
Крім реконструкції старовинного українського одягу Галина Миколаївна створює сучасний жіночий одяг з використанням технік старовинних українських вишивок.
Роботи пані Галини демонструвались на багатьох виставках міст Дніпропетровська та Києва. В 2010 році вона стала членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України – майстер з вишивки. В найближчих планах пані Галини – опанування технік ручного ткацтва, це допоможе їй у подальшій роботі з реконструкції старовинного українського одягу та подальшому ознайомленню людей з національною культурною спадщиною.

 


 

49006, м.Дніпропетровськ, вул.Савченка,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2013 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека