ПУБЛІКАЦІЇ Л.С. Воріної

ПУБЛІКАЦІЇ про Л.С. Воріну та ансамбль "Чарівниці"

  Ти повела мене у світ пісень чарівних,
Дзвінких веселих і журливих солов’їних,
І в кожній пісні моє серце розквітало
І до небес блакитних долітало.

Заграйте знову мої струни золотії,
Щоб пісня линула по рідній Україні.
Про тебе, вчителько моя, моя калина,
Назавжди в серці будеш ти єдина.

О. Дегтяр

Українську пісню та бандуру справедливо вважають духовними символами українців. Розвиток професійного бандурного мистецтва на Дніпропетровщині пов’язаний з ім’ям Лідії Степанівни Воріної. Заслужений працівник культури України (1976), відомий в Україні викладач, керівник ансамблю бандуристів «Чарівниці», засновник сучасного класу бандури у Дніпропетровському музичному училищі ім.. М. Глінки, вона присвятила своє життя вихованню бандуристів та розвитку ансамблевого бандурного мистецтва.

Лідія Степанівна Воріна (Проскура) народилась 27 листопада 1929 року у Дніпропетровську. Крізь усе життя пронесла Лідія Степанівна світлі спогади про рідний будинок на вулиці Івана Сірка, сповнений родинного затишку й любові. В домі часто звучала пісня : адже батько знав безліч пісень, дуже любив співати, мати також мала голос приємного тембру. Маленька Лідія завжди брала участь в домашніх концертах: ще в ранньому віці у неї виявились музичний слух і чистий дзвінкий голос.

За час навчання у Дніпропетровському музичному училищі та Київській консерваторії по класу бандури, ансамблеве виконавство стало справою життя Лідії Степанівни.

Свою педагогічну діяльність вона розпочала 1952року, студенткою другого курсу консерваторії, а після її закінчення приїхала до Дніпропетровська та стала викладачем з фаху бандури в музичному училищі. За 52 роки роботи на посаді старшого викладача відділу народних інструментів Лідія Воріна виховала більше 200 бандуристів. З її ініціативи було створено ансамбль «Чарівниці», нині знаний на лише на Україні, а й за її межами.

Серед перших студентів Лідії Воріної був Микола Гвоздь, вихованець дитячої капели хлопчиків-бандуристів Палацу культури Дніпропетровського заводу ім.. Г. Петровського, а нині – народний артист України, генеральний директор, художній керівник і головний диригент Національної заслуженої капели бандуристів України – лауреата Державної премії України ім.. Т. Г. Шевченка. Визнаний майстер знає Лідію Степанівну з 1956 .року. Протягом цього часу вони разом працювали у складі журі, брали участь у мистецьких заходах. Микола Петрович з вдячністю пам’ятає свою першу вчительку, яка відкрила йому яскравий світ народного мистецтва та благословила на самостійний творчий шлях.

Заслужений діяч мистецтв України, доцент Дніпропетровської консерваторії ім.. М. Глінки, голова асоціації хорових диригентів обласної організації Національної всеукраїнської музичної спілки Олександр Переверзєв вважає зустріч з Лідією Степанівною дарунком долі. Він називає її другою матір’ю, добрим старшим товаришем, у якого і досі просить поради, обговорює важливі моменти свого творчого, навіть особистого життя. Її поради безцінні, правильні і дуже коректні. «Вона завжди вірила в мене, і я гордий тим, що виправдав її високу довіру. Багато років ми з нею були колегами по музичному училищу, працювали разом, навіть готували спільні проекти. До всіх ювілеїв Л. Воріної я писав статті про неї до міської преси. І завжди знаходилось щось нове, про що хотілось розповісти любителям музики, простому читачеві. Така дивовижна ця жінка!», – так говорить про знану бандуристку О. Переверзєв.

Важливе досягнення невтомної діяльності Лідії Степанівни – заснування популярного нині фестивалю «Дзвени, бандуро!». «Королевою бандури» назвав Лідію Степанівну відомий у світі пропагандист бандури, головний редактор журналу «Бандура» Микола Чорний-Досінчук (США), який приїхав на фестиваль та відзначив важливий особистий внесок Лідії Воріної. Доцент Переверзєв пропонує назвати цей фестиваль ім.’ям Лідії Степанівни , щоб вона відчула нове піднесення у своєму житті, пораділа факту її офіційного визнання за внесок у розвиток українського мистецтва.

27 листопада 2009 року вся музична громадськість Дніпропетровщини вітатиме «королеву бандури» з 80-річчям. Цій даті була присвячена презентація книги Тетяни Чернети «Лідія Воріна» , що пройшла у відділі мистецтв обласної наукової бібліотеки 21 жовтня. В презентації взяли участь члени міського клубу книголюбів «Літературна вітальня», викладачі та студенти Дніпропетровської консерваторії ім.. М. Глінки, а також ансамбль «Чарівниці», виступ якої викликав щирі сльози у майстрині.

З роси та води Вам, Королево Музики!


Даний матеріал підготовлено з використанням книги: Чернета Т. О. Лідія Воріна. – Дніпропетровськ, 2009. – 120с. – (серія «Видатні музиканти Дніпропетровщини»).

49006, м.Дніпропетровськ, вул.Савченка,10 Тел./факс:(0562) 42-31-19 E-Mail: library@libr.dp.ua

Copyright  ©  2000-2013 Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека