Листопад

 

3 - 5 листопада - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньова І.Є. та головний бібліотекар відділу комп’ютеризації Зюлева Ю.М. знаходились у творчому відрядженні в бібліотеках міста Миколаєва. Вони відвідали обласну універсальну наукову бібліотеку ім. О. Гмирьова, Центральну міську бібліотеку для дорослих ім. М. Кропивницького, міські бібліотеки-філіали.
Співпрацівники бібліотек м. Миколаєва ознайомили колег з Дніпропетровщини зі станом бібліотечної справи у м. Миколаєві та області, з досвідом роботи своїх структурних підрозділів, розповіли про діяльність Миколаївської обласної бібліотечної асоціації.
Фахівці ДОУНБ подарували колегам кращі методико-бібліографічні, краєзнавчі та інформаційно-рекламні видання, що підготували спеціалісти обласної наукової бібліотеки.

10 листопада - завідуюча відділом Ірина Голуб виступила на обласному телебаченні в програмі “Дивосил” з розповіддю про роботу III з’їзду Всеукраїнської Спілки краєзнавців, який відбувався в Києві наприкінці жовтня.

11 листопада - Особливою увагою читачів, серед яких чимало викладачів шкіл та інших навчальних закладів, користуються книжкові виставки з питань методики викладання іноземних мов. Така виставка розпочала свою роботу у відділі і була присвячена „Методичним новинкам у викладанні іноземних мов”.

14 листопада - у Києві, в Національному Палаці “Україна”, в рамках обласного творчого огляду “З Україною в серці” демонструвалась книжково-ілюстративна виставка “Славетні імена Дніпропетровщини”, на якій було понад 230 книг, альбомів, журналів. Представлено видатних людей нашого краю, як уродженців, так і тих, хто тут жив і працював: громадських, політичних, військових діячів, підприємців, вчених, митців, письменників.
В підготовці виставки та її демонстрацій брали участь директор ДОУНБ Н.М.Титова та співробітники краєзнавчого відділу І.С.Голуб, А.М.Зуй і С.Ю.Усенко, які добирали та оформлювали матеріали, давали пояснення відвідувачам, відповідали на численні запитання.
Виставка “Славетні імена Дніпропетровщини” була відзначена, директор ДОУНБ одержала подяку від Голови Обласної Ради.

18 листопада – у відділі літератури іноземними мовами оновлена книжкова виставка “Нові надходження відділу” представлена до уваги читачів.

18 листопада – у відділі періодичних видань експонується виставка-стенд “Пенсійна реформа: очікування та надії”. Організована з метою консультативної допомоги громадянам міста. На ній представлені закони про пенсійне страхування, статті з консультаціями по перерозрахункам пенсій та інші матеріали з пенсійного забезпечення. Виставка користується великим попитом у читачів.


20 листопада - працівники відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ підготували черговий випуск дайджесту публікацій серії “Сучасна бібліотека”. Він називається “Управління сучасною бібліотекою: теорія і практика”. Метою складання 3 випуску було бажання ознайомити керівників бібліотек з досвідом та новими теоретичними напрацюваннями у сфері управління бібліотекою.
В ньому наведені дайджести статей, в яких розглядаються проблеми управління бібліотекою в контексті соціально-економічних перетворень останнього часу, розкриваються нові пріоритети сучасної бібліотеки, які спрямовані на забезпечення підвищення ефективності функціонування бібліотеки, її подальшого розвитку у відповідності до нових потреб користувачів і умов зовнішнього середовища.

25 листопада - зусиллями відділів краєзнавчої літератури, з питань мистецтва та Канадсько-українським бібліотечним центром спільно проведено фольклорно-етнографічне свято “Козак – душа правдивая...”: образ козака Мамая в фольклорі, літературі та мистецтві. В програмі свята виступи історика і культуролога Григорія Іващенка та наукового співробітника Художнього музею, мистецтвознавця Лідії Яценко, зустріч з народним вокальним ансамблем “Джерело” під керуванням С.П.Зайцева, виставки робіт народних майстрів та літератури з фондів бібліотеки.

25 листопада – у відділі мистецтв відбулось фольклорно-етнографічне свято “Козак – душа правдивая...”: образ козака Мамая в фольклорі, літературі та мистецтві”. У програмі свята:
– повідомлення “Козак Мамай як символ національного культурного героя українства” (історик, культуролог, ст. викладач Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту Г. Іващенко);
– віртуальна екскурсія “Давньоукраїнська народна картина: історія та традиції” (науковий співробітник Художнього музею Л.Яценко);
– виставка документів з фондів ДОУНБ “Образ, улюблений народом”;
– виставка робіт майстрів народної творчості “Степові лицарі, або Світ очима народних майстрів”;
– зустріч з народним вокальним ансамблем “Джерело” (худож. керівник – С. Зайцев).
У підготовці свята брали участь відділ документів з питань мистецтв, краєзнавчий відділ, Україно-канадський бібліотечний центр. Захід мав успіх у слухачів і викликав полеміку у засобах масової інформації (3 статті у місцевій пресі). Впродовж теми був перегляд (наступного дня) відеокасети з фільмом О. Саніна “Мамай” у приміщенні міського планетарію.

28 листопада вийшов у світ другий випуск інформаційно-методичного збірника “Бібліотечна Дніпропетровщина” на сторінках якого знайшли відображення консультації та методичні рекомендації провідних фахівців ДОУНБ з найбільш важливих питань бібліотечної діяльності, а саме: “Бібліотечні фонди: деякі аспекти обліку”, “Класифікація літератури з питань економіки”, інформаційні матеріали про діяльність центру правової інформації ДОУНБ, про використання сучасних інформаційних технологій та забезпечення публічного доступу до електронних ресурсів ДОУНБ, кращий досвід та практичні поради колег з публічних бібліотек області за різними аспектами діяльності.