Травень

травень - у відділі рідкісних і цінних документів функціонувала книжково-ілюстративна виставка рідкісних видань XVIII-XIX "Полнощных стран краса и диво", присвячена 300-річчю заснування м. Санкт-Петербурга і року Росії в Україні. Виставка організована за участю студентів історичного факультету ДНУ, активу молодіжного об'єднання "Майбутнє України" - "Майбутнє Дніпропетровщини". Виставка мала розділи "Красуйся, град Петров" (історія м. Санкт-Петербурга), "Белый мрамор в сумраке аллей" (палаци, архітектурні ансамблі, парки м. Санкт-Петербурга), "Люблю тебя, Петра творенье" (О.С. Пушкін і Санкт-Петербург), "Видано у Санкт-Петербурзі" (Книжковий Санкт-Петербург).

травень - українсько-канадський Бібліотечний Центр підготував буклет із серії "Із забуття - в безсмертя", присвячений 100-річним ювілеям відомих українських письменників Бориса Тенети та Гео Шкурупія.

травень - у відділі періодики експонувався стенд "Дніпропетровщина на сторінках періодичних видань", де були подані матеріали з історії області (у т.ч. і ДОУНБ), політичного та економічного розвитку. Головний розділ виставки - матеріали з всеукраїнської преси, а також з періодичних видань Росії щодо Дніпропетровської області.

13 травня - видано бібліографічний покажчик, упорядкований співробітниками відділу краєзнавчої літератури та бібліографії, "Серп і молот - зате голод". Пам'яті жертв голодоморів на Дніпропетровщині.

13-14 травня - для керівників структурних підрозділів, провідних фахівців ДОУНБ було організовано короткотерміновий семінар "Комфортність обслуговування читачів як показник рівня роботи бібліотек". Семінар провів кандидат історичних наук, доцент кафедри бібліотекознавства та інноваційних технологій ДАККіМ Хіміч Л.О.

14 травень - у відділі документів з питань мистецтв до Дня Європи в Україні експонувалася книжкова виставка "Образотворче мистецтво Європи".

14-15 травня - завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ відвідала Павлоградську міську ЦБС з метою проведення експертно-діагностичного аналізу діяльності за останні 10 років. В ході обстеження було розглянуто роботу центральної міської бібліотеки та роботу 7 міських бібліотек-філіалів. Діяльність Павлоградської міської ЦБС визнана кращою за змістом та інноваційної за напрямками.

17 травня - співробітники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії з групою членів клубу "Ріднокрай" здійснили екскурсію на острів Хортицю. В програмі екскурсії було відвідання музею козацтва, кінного театру, місць археологічних розкопок. Запорізький краєзнавець К.І.Сушко провів групу стежками природного заповідника.

19-24 травня - у відділі абонементу до тиждня бібліотеки підготовлена книжкова виставка "Джерела, що наповнюють життя".

19 травня - у відділі абонементу проведено День відкритих дверей. В цей день до відділу безкоштовно записалося 28 читачів. Проведено три екскурсії учнів СШ № 147, 139. Біля книжкової виставки "Джерела, що наповнюють життя" протягом тиждня о 1400 год. проводився бібліографічний огляд літератури по темі виставки.

20 травня - електронна база відділу "Краєзнавство" склала 41 тисячу записів.

22-30 травня - у Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці пройшли традиційні "Травневі читання", присвячені 169-й річниці від дня заснування. У відділах бібліотеки пройшли змістовні, яскраві заходи:

19 травня - "Джерела, що наповнюють життя": День відкритих дверей відділу абонементу вул. Байкальська, 78;

20 травня - персональна книжкова виставка із циклу "Науковці Дніпропетровщини" (присвячена Засл. винахіднику України, доктору техн. наук А.М.Зоріну) у відділ пате нтно-технічної документації пр. К.Маркса, 18; тематичний перегляд "Країни Європи: відлуння другої світової війни" у відділ літератури іноземними мовами пр. К.Маркса, 18; книжкова виставка "С любовью из России": Рік Росії в Україні у відділі читальних залів вул. Ю.Савченка, 10; огляд літератури: "Декоративно-ужиткове мистецтво України: Історія і сучасність" Дніпропетровський художній музей, відділ мистецтв, пр. К.Маркса, 18; "Коштовна спадщина Кирила і Мефодія": Книжкова виставка до 1140 - річчя від часів створення слов'янської писемності. Сектор рідкісних і цінних документів вул. Ю.Савченка, 10;

21 травня - День спеціаліста "Впровадження сучасних європейських технологій в харчовій промисловості України" у в відділ патентно-технічної документації пр. К.Маркса, 18; книжкова виставка "Обличчя демократії" у відділі читальних залів вул. Ю.Савченка, 10;

22-30 травня - виставка періодичних видань "Скарбниця знань людства" у відділ періодики вул. Комсомольська, 58; цикл бібліографічних оглядів "Дивовижний світ знань" у відділі абонементу вул. Байкальська, 78; цикл бібліографічних оглядів "Дивовижний світ знань у відділі абонементу вул. Байкальська, 78;

22 травня - день спеціаліста-патентознавця "Патентне право провідних європейських країн" у відділі патентно-технічної документації пр. К.Маркса, 18; засідання клубу "Ріднокрай" "Катеринославська вчена архівна комісія" (до 100-річчя утворення) у відділі краєзнавства пр. К.Маркса, 18; виставка репродукцій "Образотворче мистецтво країн Європи" у відділі мистецтв пр. К.Маркса, 18;

22 травня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: "Катеринославська вчена архівна комісія: непересічні особистості, великі справи". На засіданні були присутні 30 чоловік. Вела засідання голова клубу, доктор історичних наук, професор НГУУ Ганна Кирилівна Швидько. З доповіддю виступила кандидат історичних наук, науковий співробітник ДІМ Абросимова Світлана Вікторівна. Її розповідь доповнили Г.К.Швидько та доктор історичних наук, професор ДНУ Савчук Варфоломій Степанович. Вони також відповіли на численні запитання краєзнавців.

24 травня - засідання клубу "Захопленість" "Літопис бібліотечного життя" (тематичний вечір, присвячений Дням Бібліотеки) у відділі абонементу вул. Байкальська, 78;

24 травня - у відділі абонементу відбулося засідання клубу "Захопленність" за темою "Літопис бібіліотечного життя" (Тематичний вечір, присвячений Дням бібліотеки). В програмі засідання клубу: 1. "Добре слово про бібліотеку" - кандидат філологічних наук, викладач ДНУ І.С.Бучарська. 2. Вшанування з нагоди ювілею місцевого поета, члена клубу "Захопленість" В.А. Верещагіна.

24-31 травня - у відділі рідкісних і цінних документів функціонувала книжкова виставка, привсячена Дням слов'янської писемності і культури "Коштовна спадщина слов'янських просвітителів Кирила та Мефодія: 1140 років від часів створення слов'янської писемності".

25 травня - у ДОУНБ відбулася цікава зустріч, присвячена Рокові культури Росії в Україні, з оглядачем "Літературної газети" Сергієм Луконіним, поетом і прозаіком Ларисою Васильєвою, автором детективних романів Віктором Проніним, писателем-сатириком Анатолієм Трушкіним і генеральним директором інформаційної співдружності "Атлантида - ХХІ век" Галиною Чиковою. У межах зустрічі у відділі читальних залів експонувалася книжкова виставка під назвою "С любовью из России: новые книги из России - читателям ДОУНБ". Зацікавленість сучасною російською літературою на дніпропетровщині підтвердили численні запитання читачів бібліотеки до гостей.

25 травня - у відділі абонементу почав діяти центр з інформаційного обслуговування користувачів "Інформаційне джерело", де зосереждені систематичний та алфавітний каталоги в картках та електронних носіях, предметний показчик до систематичного каталогу, картотеки газетно-журнальних статей, періодики та електронні бази данних. Тут користувачі знайдуть інформацію про місцеву владу; законодавчі нормативні акти; статистичні, економічні, соціологічні матеріали. Зараз тут діє книжкова виставка "Час не обирають - в ньому живуть". Матеріали на виставці представлені за розділами: Місцева влада - надійний гарант відродження; Індустріальний район: факти, події, люди; Інформаційна брама; Право на турботу і опіку; Інвалід - про нього і для нього; На допомогу абітурієнтам; Рандеву з юристами. Користувачі "Інформаційного джерела" мають змогу на стенді "Інформаційна підтримка" познайомитися з тематичними папками-досьє різноманітної тематики, журналами та газетами. На допомогу читачеві оформлено стенд: "Каталоги. Як користуватись?".

26 травня - у патентно-технічному відділі відбулася презентація книги професора НметАУ Пігорова Г.С. "Креатология и интеллектуальные технологии инновационного развития". В межах заходу відбулася зустріч з автором книги; спілкування фахівців - креатологів Дніпропетровщини. Після тривалого спілкування з автором книги, читачів ДОУНБ, відбувся обмін думками щодо книги Пігорова Г.С.

27 травня - українсько-канадський Бібліотечний Центр виступив одним з організаторів концерта, парисвяченого творчості українського композитора Василя Безкоровайнного (1880-1966), який відбувся у Будинку органної та камерної музики. Працівниками Центрубули підготовлені виставки, які популяризовали книжковий фонд КУБЦ (75 книг), знайомили з творчою діяльністю композитора та сторінками його особистого життя.

27 травня - книжкова виставка "Повернені імена" (присвячується композитору Василю Безкоровайному) у будиноку органної музики відділ мистецтв ДОУНБ; презентація виставки робіт художника-аматора Діани Крушельницької у відділі мистецтв пр. К.Маркса, 18;

28 травня - творча зустріч студентів і молодих науковців ДНУ "Полнощных стран краса й диво": 300-річчя заснування м. Санкт-Петербурга. Презентація виставки рідкісних книг у секторі рідкісних і цінних документів вул. Ю.Савченка, 10;

28 травня - у відділі документів з питань мистецтв відбулася презентація виставки робіт художниці-аматора Н.Крушельницької "Барви дивосвіту".Сюжет, присвячений презентація виставки було показано "9 телеканал" міста.

28 тарвня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбувся вечір пам'яті жертв голодомору "І був голод великий...". З літературно-музичною композицією "Безкровна війна" виступили студентки Дніпропетровського педагогічного училища. Співробітники відділу представили новий бібліографічний покажчик "Серп і молот - зате голод". У відділі також розгорнута велика книжково-ілюстративна виставка з цієї ж тематики.

28 травня - у відділі рідкісних і цінних документів з нагоди днів ДОУНБ (169 річчя від дня заснування) відбулася творча зустріч вчених вузів, студентів і учнівської молоді м. Дніпропетровська за круглим столом. Зустріч була присвячена присвячені 300-річчю заснування м. Санкт-Петербург. У програмі зустрічі відбулося ознайомлення з книжковою виставкою "Полнощных стран краса и диво". Активними учасниками зустрічі були студенти історичного факультету ДНУ-активісти молодіжного об'єднання "Майбутнє Дніпропетровщини", студенти філологічного факультету ДНУ, учні юридичного ліцею, поліграфічного училища. У виступах висвітлювалася роль м. Санкт-Петербурга у розвитку науки і культури Росії та України, роль видатних українців, які пов'язали своє життя і творчість із Санкт-Петербургом - Ф. Прокоповича, Т.Г. Шевченка, М.В. Гоголя.

29-30 травня - обласний день спеціаліста для директорів ЦБС "Управління сучасною бібліотекою: специфіка і перспективи" у відділі наукової організації і методики бібліотечної справи вул. Ю.Савченка, 10.

29 травня - відділ документів з питань мистецтв взяв участь у загальнобібліотечній акції - регіональному форумі "Книжковий світ Придніпров'я". На виставнці було представлено 47 документів з фонду відділу.

29 травня - вийшов в світ перший випуск інформаційно-методичного збірника "Бібліотечна Дніпропетровщина". Його підготували фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ. Це перше професійне періодичне видання, яке буде інформувати бібліотечних працівників області про кращі досягнення колег з різних бібліотек області, сприяти підвищенню професійної компетентності, укріпленню корпоративних зв'язків і стане корисним в питаннях оновлення бібліотек і розповсюдженні інноваційного досвіду в нових реаліях. Видання планується випускати 2 рази на рік.

29-30 травня - у межах "Травневих читань" у Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці пройшов регіональний форум "Книжковий світ Придніпров'я - 2003", який офіційно відкрила заступник голови облдержадміністрації, начальник управління з питань соціально-культурної сфеои Т.М. Кравченко. У форумі прийняли участь заступник голови управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Івченко Ю.Ф., керівники видавництв та видавничі організації м. Дніпропетровська, керівники різних бібліотечних установ м. Дніпропетровська. Кожен з присутніх отримав можливість познайомитися з основними напрямками державної політики в галузі видавничої справи та книгорозповсюдження, з книжковою продукцією провідних видавництв України, інших країн світу та Дніпропетровщини, що одержала ДОУНБ у 2002-2003 роках, з перспективами регіонального книговидавництва. Бібліотекам, видавництвам та іншим установам і організаціям була надана можливість встанвлення ділових контактів та підписання договорів щодо поставки книжкової продукції.

29-30 травня - відбувся обласний міжвідомчий День спеціаліста для директорів ЦБС "Управління сучасною бібліотекою: специфіка і перспективи". З доповіддю "Мережа бібліотек Дніпропетровщини: динаміка змін та проблеми розвитку" виступила директор ДОУНБ, заслужений працівник культури України Тітова Н.М. Змістовними були консультації завідуючої відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньової І.Є. "Управління сучасною бібліотекою: зміна філософії, сучасні моделі, нові пріоритети" та заступника директора ДОУНБ Абрамової Т.О. "Корпоративна культура як фактор розвитку інноваційних процесів в публічній бібліотеці". З інтересом присутні директори ЦБС вислухали поради провідного психолога обласної бібліотеки для дітей "Психологія управління персоналом в бібліотеці".

30 травня - працівники відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ презентували новий дайджест публікацій серії "Методичний центр ДОУНБ інформує", "Бібліотеки Дніпропетровщини на сторінках місцевої преси в 2002 році". В цьому збірнику наведені цікаві публікації про зміни, які відбувалися в бібліотеках області під впливом часу і обставин, описані найбільш змістовні масові заходи, які проходили в бібліотеках, значні події з життя бібліотек, які знайшли відображення в місцевій пресі області в минулому році. У виданні окремо виділені рубрики: "Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека - духовна скарбниця краю", "Обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова: традиції і новаторство", "Статус: обласна дитяча", "ЦБС області: Що? Де? Коли?", "Як живеш, сільська бібліотеко?".

30 травня - у відділі періодики за підсумками обговорення проекту політичної реформи в Україні, було відкрито нову книжкову виставку "Політична реформа: реалії і сподівання".