Січень

з 1 по 31 січня - у відділі читальних залів функціонувала книжкова виставка "Січень - місяць свят". Мета виставки - популяризація літератури, присвяченої християнським святам, які святкуються у січні - Різдву та Хрещенню.

3 січня – у відділі періодики функціонувала книжкова виставка “В.В. Щербицький. До 85-річчя від дня народження”. На виставці були подані газетно-журнальні матеріали про життя і діяльність В.В. Щербицького.

6 січня - у технічному відділі почав працювати інформаційно-консультаційний центр з питань захисту прав інтелектуальної власності. Відкриття такого центру є дуже актуальним на сьогодення, коли в умовах глобалізації та лібералізації світової економіки посилюється взаємозалежність країн світу та інтенсифікується процес інтеграції ринку інтелектуальної власності. Головна мета центру - практичне втілення в життя цивілізованих законодавчих норм у сфері авторського права і суміжних прав в Дніпропетровському регіоні. Відвідувачі ДОУНБ можуть безкоштовно отримати консультації з питань авторського права та суміжних прав.

7 січня – у відділі періодики експонувалася книжкова виставка “2003 рік – рік культури в Україні”. Матеріали виставки охоплювали інформацію про стан і розвиток культури в Україні.

9 січня - у відділі документів іноземними мовами розпочала роботу книжкова виставка "Нові надходження відділу". До уваги читачів представлено 24 книги.

10 січня - на базі Дніпродзержинської міської ЦБС відділом наукової організації і методики ДОУНБ був проведений День професійного спілкування "Бібліозустріч-2003" для фахівців ЦБС. Бібліотечному персоналу системи було запропоновано ряд найважливіших повідомлень і консультацій з деяких аспектів управління публічною бібліотекою в контексті сучасних суспільних перетворень, про соціально-гуманістичну місію сучасної бібліотеки, її сутність і завдання.
Темою дня були професійні діалоги "Бібліотеки Дніпродзержинської ЦБС самі про себе". На закінченні дня були презентовані нові видання обласної наукової бібліотеки. В роботі Дня професійного спілкування активну участь прийняли заступник директора ДОУНБ Абраїмова Т.О., та завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є.

з 13 по 24 січня - фахівці відділу наукової організації і методики бібліотечної роботи приймали інформаційні та статистичні звіти ЦБС області за 2002 рік та програми діяльності ЦБС на 2003 рік за принципово новою схемою, в основу якої була покладена нова інформаційно-маркетингова концепція діяльності бібліотек в умовах регіональної соціокультурної інфраструктури.

15 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії в рамках постійно діючої виставки "Літературна Дніпропетровщина" відкрито книжкову виставку "Письменники - ювіляри року". На ній представлено книги С.Бурлакова, Л.Залати, М.Чабана, В.Савченка, Я.Славутича, К.Фролової, С.Завгороднього, Г.Бідняка, В.Коржа та література про них. Усього виставлено 63 книжкових та періодичних видання.

15 січня – у відділі наукової інформації та бібліографії закінчено роботу над “Інформаційним бюлетенем  з питань фінансів та бюджета. Серія “Законодавство”. Зведений випуск за 2001 рік”.

17 січня  відділ наукової інформації та бібліографії разом з відділом краєзнавства провів “День фахівця-бібліографа” для студентів денного та заочного відділення бібліотечного факультету Дніпропетровського училища культури за темою “Бібліографічно-інформаційна діяльність бібліотеки на сучасному етапі: старий досвід та нові форми обслуговування”, в межах якого головним бібліографом відділу наукової інформації та бібліографії було надано консультацію щодо нових підходів до традиційного бібліографічного інформування та огляд власних інформаційних продуктів.

17 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії спільно з довідково-інформаційним відділом проведено День фахівця-бібліографа для студентів денного та заочного відділень бібліотечного факультету Дніпропетровського училища культури.

20 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відкрито виставку присвячену пам'яті жертв голодоморів: "Серп і молот - зате голод". Представлено 15 книжкових та періодичних видань.

22 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відкрито книжкову виставку до 60-річчя звільнення області від фашистських загарбників: "Визволення дніпрового краю". Представлено 19 видань.

23 січня - в патентно-технічному відділі відбулась презентація книги Зоріна А.М. професора, доктора технічних наук, академіка Російської Академії природничих наук, лауреата Державної премії, заслуженого винахідника України "От научных открытий - к здоровью". Книга вміщує довідки про наукові відкриття, занесених в реєстр наукових відкриттів Російської Академії природничих наук. Міжнародної асоціації авторів наукових відкриттів в галузі медицини. В межах заходу відбулася зустріч з автором книги; спілкування з аспірантами, викладачами медицинських ВУЗів і закладів, читачів ДОУНБ, відбувся обмін думками щодо книги Зоріна А.М. "От научных открытий - к здоровью".

23 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулося засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: Село Мануйлівка та його видатні діячі. На засіданні були присутні 40 чоловік. Головувала докт. іст. н., професор Г.К.Швидько. З доповіддю виступив заслужений працівник культури В.С.Мороз. Письменник-краєзнавець М.П.Чабан доповнив про братів Бикових, наук. співробітник Центру охорони історико-культурних цінностей В.С. Старостін - про старожитності Мануйлівки, планування, вулиці, забудову. Поставили питання Г.А.Півняк, В.Б.Єфимов, Г.К.Швидько.

28 січня - співробітники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії з групою членів клубу "Ріднокрай" здійснили поїздку до Дніпродзержинська. Вони взяли участь у презентації в Центральній міській бібліотеці книги місцевого краєзнавця Олександра Слоневського "Жизнь. Смерть. Воскресение". Книга присвячена історії польського костьола у Дніпродзержинську.

28 січня – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії була проведена групова консультація для учнів бібліотечного факультету Дніпропетровського училища культури а також огляд нових надходжень до фонду відділу.

28 січня – відбулася презентація книжкової виставки “Найповнозвучніший акорд в історії філософії”, присвяченої 150-річчю від дня народження великого російського поета та публіциста Володимира Сергійовича Соловйова. Читачі ДОУНБ, які відвідали читальні зали, побачили на виставці друге видання творів В.С. Соловйова 1911 року (т-во “Просвещение”), двотомне дослідження біографії філософа, написане С.М. Лук’яновим, “О Вл. Соловьеве в его молодые годы: Материалы к биографии” (Петроград, 1916), брюссельське видання 1977 р. книги племінника Вл. Соловйова Сергія Соловйова “Жизнь и творческая эволюция Владимира Соловьева”, перше російське видання книги вченого, критика і філософа К. Мочульського “Вл. Соловьев. Жизнь и учение” (М., 1995), статті з журналу «Русская мысль»1901, 1912, 1916 рр. та ін. твори В.В. Розанова, М. Бердяєва, П. Струве.
Основна мета виставки – ознайомити сучасників з В.С.Соловйовим, великим філософом, видатною особистістю, в якій замикалася на собі ціла історична епоха російської і світової культури з її ідеалами добра, свободи, краси.

28 січня - для фіхівців бібліотеки, які створюють електронні бібліографічні бази данних було організовано семінар-практикум "Лінгвістичне забезпечення електронних каталогів". Семінар підготувала завідуюча відділом наукового опрацювання документів та організації каталогів Н.Г. Литвиненко. Цикл навчально-практичних занять пройшов за темами: "Система автоматизації ІРБІС: підсумки розвитку, перспективи використання та нові напрямки"; нові технології в процесі опрацювання і каталогізації: функціональна досконалість та економічна ефективність.

29 січня – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії був підготовлекн тематичний розділ для бібліографічного покажчика “Щербицький В.В.”.

30 січня – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії підготовлено ретроспективний бібліографічний список “Кримінальні злочини в бюджетній сфері” (200 позицій).

30 січня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії проведено презентацію книги запорізького журналіста, письменника-краєзнавця громадського інспектора, Костянтина Івановича Сушка "Острів Хортиця". Присутніх було близько 40 чоловік. Автора представив постійний член клубу письменник М.П.Чабан. К.І.Сушко розповів про свою книгу краєзнавчих нарисів, присвячених острову Хортиці, про роботу над нею. Краєзнавці В.Ф.Шиптицький, В.В.Дем'янов, Г.К.Мацкевич та інші поставили численні запитання. К.І.Сушко розповів також про роботу над іншими краєзнавчими дослідженнями. Після презентації проводився продаж названої книги.