Лютий

лютий-березень - патентно-технічний відділ взяв участь у проведенні серії регіональних семінарів з "Охорони та захисту авторського права і суміжних прав". Проведення семінарів ініціювала обласна громадська організація "Товариство інтелектуальної власності", за участю Дніпропетровської міської ради Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України. Тематика семінарів: "Охорона та захист авторського права письменників та поетів в Україні", "Охорона та захист авторського права художників та дизайнерів в Україні", "Охорона та захист авторського права програмистів в Україні", "Охорона та захист авторського права архитекторів в Україні".
На семінарах демонструвались виставки-перегляди книг, журналів із фонду патентно-технічного відділу з питань авторського права і суміжних прав "Через застосування в Україні цивілізованих норм авторського права - наблизимося до Європи". Мета виставок-переглядів: ознайомити відвідувачів з матеріалами які містяться у фонді патентно - технічного відділу обласної універсальної наукової бібліотеки, а також розповсюдження знань з охорони авторського права і суміжних прав. Особливо зацікавили слухачів семінарів документи з правових питань та нормативні матеріали щодо захисту авторських прав.

2 лютого - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії на виставці нових надходжень представлено 11 нових книг краєзнавчої тематики та місцеві видання.

4-10 лютого – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії закінчено роботу над упорядкуванням зведеної хроніки роботи Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки  у 2002 році.

6 лютого - в патентно-технічному відділідіє інформаційно просвітницька експозиція "Інтелектуальна еліта нашого міста" - присвячена видатним вченим, винахідникам, грамадським діячам м.Дніпропетровська. Мета виставки - розвиток історичного краєзнавства. Матеріали експозиції охоплюють інформацію про Ариста Леоніда Михайловича - заслуженого винахідника України, кандидата технічних наук, Академічного радника Міжнародної інженерної Академії, патентного повіреного України, лауреата премії ім.К.Ф.Стародубова і В.К.Семінського: Арист Л.М. - автор 230 винаходів, 300 брошюр і актуальних друкованих робіт,який веде активну журналістську діяльність. На експозиції відвідувачі можуть ознайомитися з роботами такого видатного вченого як Зорін Андрій Микитович - автора восьми наукових відкрить, доктора технічних наук, професора, академіка Російської Академії природничих наук, лауреата Державної премії, заслуженого винахідника України.

З 10 по 20 лютого - у відділі читальних залів була відкрита книжкова виставка "Любви таинственная власть", присвяченя Дню святого Валентина. На виставці були представлені класичні твори О. Пушкіна, С.Єсеніна, В.Сосюри та ін. Виставка складалася з двух розділів: "Если хочешь быть любимым - люби"; "Наука любить". Автор виставки - зав. відділом читальних залів Л.М. Марусенко.

11 лютого - відбулася оперативна нарада керівників структурних підрозділів бібліотеки, де йшла мова про підсумки роботи у 2002 році та про оперативні і річні плани на 2003 рік. Була прийнята до виконання Програма діяльності ДОУНБ щодо інформаційно-популяризаторської підтримки акцій, присвячених Року культури в Україні "Твоя культура, Україно, твоя краса, твоя душа".

13-14 лютого - директор ДОУНБ Тітова Надія Миколаївна взяла участь у роботі Колегії Міністерства культури і мистецтв України з питання "Підсумкової діяльності установ культури в 2002 році та перспективи роботи в 2003 році".

13 лютого – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії був проведений “День юридичної інформації”, у межах яекого відбувалися: безкоштовна юридична консультація для читачів бібліотеки з питань трудового законодавства та соціального захисту; консультації бібілографів з питань користування законодавчою літературою; безкоштовний пошук за комп’ютерною базою “Законодавство”; виставка-перегляд нової юридичної літератури та тематична виставка періодичних видань.

з 15 по 25 лютого - у відділі читальних залів функціонувала книжкова виставка присвячена Дню захисника Вітчизни. Мета виставки - представити літературу, яка відображає історію українського війська, героїзм воїнів-учасників війн за незалежність та свободу України. Виставка експонувалася під назвою "Слава тобі, захисник Вітчизни!". Серед найцікавіших джерел виставки можна назвати такі: "Історія українського війська", "Історія січових стрільців", "Книга пам'яті 1941-1945 рр." та ін.

17 лютого - директор ДОУНБ Тітова Н.М. взяла участь в обласній культурно-просвітницькій телепрограмі "Дивосил" (прямий ефір на обласному телебаченні).

19 лютого – відділом наукової інформації та бібліографії спільно з відділом читальних залів був проведений “День професійного спілкування для фахівціф ДОУНБ”, у межах якого був представлений огляд “Енциклопедії, довідники, коментарі – нові надходження”.

20 лютого – у відділі періодики експонувалася книжкова виставка “Жити у добросусідстві”, присвячена року Росії в Україні. Матеріали виставки містили інформацію про економічні, політичні та культурні зв’язки двох народів а також матеріали самміту СНД.

20 лютого – у секторі рідкісних і цінних документів відбулося залікове заняття учнів-відмінників третього курсу училища “Поліграфіст”, майбутніх друкарів. Замість класної дошки перед учнями  була книжкова виставка “Книги-лауреати екскурсійних виставок рідкісного фонду”.  Учні відповіли  на запитання своїх викладачів і працівника сектору рідкісних і цінних документів, а також розповіли про те, наприклад, “Чому я вибрав(ла) ці книги для курсової роботи?”, “Що мені подобається у екскурсіях дл сектора рідкісних і цінних документів?”, “Як допомогають екскурсії у осноєнні знань?” та ін. Викладачі училища, працівники сектора і учні підвели підсумки заняття і обмінялися думками і враженнями щодо знайомства з обласною науковою бібліотекою і сектором рідкісних і цінних документів, де вони на протязі трьох років вивчали особливості друку, паперу і мистецтва переплетення рідкісних витдань 

20 лютого - для викладачів зарубіжної літератури та російської мови області було організовано "День інформації", який разом підготували відділ читальних залів та відділ періодики. З оглядом періодичних видань з питань впровадження новітніх технологій та методик викладання виступила гол. бібліотекар Г.М.Коротоножкіна.

25 лютого - у межах програми з професійної освіти бібліотечного персоналу на базі відділу абонемента відбувся майстер-клас для фахівців відділів обслуговування: "Виставка в бібліотеці: новий погляд на традиційну форму". Завідуюча відділом абонемента Афанас'єва Л.Ф. ознайомила колег з методикою розробки концепції виставки, її оформленням, обліком документів, особливостями реклами, аналізом ефективності використання користувачами. Учасники майстер-класу мали змогу на практиці вивчати особливості розробки, дизайну та популяризації конкретних виставок: "Людина світу, син Дніпра" (до 85-річчя від дня народження О.Гончара), "Привабливість забутих видань" (бестселери минулого сторіччя), "У пошуках шляху життя" (виставка, присвячена письменникові, читачу і другу бібліотеки М.А.Миколаєнку). На виставках використані нетрадиційні документи: фото з власних архівів, неоприлюднені документи, речі письменників. У межах заходу була розглянута технологічна інструкція "Підготовка та облік виставок у ДОУНБ", яку було запропоновано до затвердження на Раді директорів.

25 лютого - ДОУНБ взяла участь у святкуванні 100-річчя від дня заснування колекції Дніпропетровського художнього музею, де з привітальною промовою виступила директор ДОУНБ Н.М.Тітова.

25 лютого - фахівці бібліотеки (адміністрація та відділ комп'ютеризації) взяли участь у семінарі "Нові інформаційні технології у бібліотечній справі", який було організовано на базі Дніпропетровської юридичної академії.

26 лютого - відділом краєзнавчої літератури та бібліографії підготовлено книжкову виставку: "Козацький край у дні новітнім", де представлено 25 видань про область. Виставка демонструється в обласному фінансовому управлінні.

27 лютого - в патентно-технічному відділі був проведений "День інформації" для фахівців - патентознавців. На "Дні інформації" були заслухані такі виступаючі: завідуюча ПТВ - Мищенко Т.М. Виступила з доповіддю "Про підсумки роботи відділу за 2002 рік та плани роботи на 2003 рік";голова правління "Товариства інтелектуальної власності" Каленика В.І. Виступив з доповіддю "Розвитку інтелектуальної власності в Україні"; Інженер ПЛО НметАУ, патентний повірений України Кліменко Ф.К. Виступив з доповіддю "Про процедуру руху документів"; бібліограф ПТВ Бірюк Н.М. Ознайомила присутніх з новими надходженнями патентно-технічної документації та літератури. На дні інформації була також представлена література із фондів:відділу наукової інформації та бібліографії з питань Законодавства України у сфері інтелектуальної власності. Після закінчення "Дня інформації", відбувся обмін враженнями учасників.

27 лютого - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: Генофонд сільськогосподарських тварин Дніпропетровщини - національне надбання України. Історія розвитку племінної справи в краї. Були присутні 25 чоловік. Вела засідання завідуюча відділом І.С. Голуб. З доповіддю виступила Марина Віталіївна Козловська, генетик, науковий співробітник інституту тваринництва. Доповнили та поставили питання: П.Т.Чегорка, В.Ф. Шиптицький, В.С.Савчук та інші.

27 лютого – фахівцями відділу наукової інформації та бібліографії взято участь у проведенні “Дня інформації”  у патентно-технічному відділі. В межах заходу був представлений огляд “Нові надходження до фонду ВНІіБ”.

28 лютого – у відділі наукової інформації та бібліографії відбулася презентація книги професора Дніпропетровської юридичної академії В.М.Тертишника “Кримінально-процесуальне право України”. В межах заходу відбулася зустріч з автором книги; спілкування з провідними фахівцями-правознавцями Дніпропетровщини; виставка-перегляд книг та періодичних видань “Світло правового занння” з фондів ДОУНБ. Після тривалого спілкування з автором книги читачі ДОУНБ відбувся обмін думками щодо книги В.М.Тертишника “Кримінально-процесуальне право України”.

28 лютого - відділ наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ організував майстер-клас для методистів ЦБС області "Робота методиста: досвід, пошук, проблеми". Це нова форма підвищення професійної компетентності запропонована в поточному році.
Консультація завідуючої відділом Луньової І.Є. "Витоки майбутніх успіхів у справах сьогоднішніх, або про все, що треба знати методисту", виступ директора обласної бібліотеки для дітей О.І. Шарабури "Бібліотечна робота з дітьми: особливості сучасної методики" викликали інтерес у присутніх. Розглядалися питання наочності у роботі бібліотек. Методисти ЦБС заздалегідь отримали завдання підготувати анотований каталог книжкової виставки за окремими темами. Кращими за підсумками були визначені матеріали ЦБС м. Нікополя, м. Павлограда, Верхньодніпровського та Томаківського районів. На майстер-класі була запропонована виставка рекламно-інформаційних матеріалів ДОУНБ та ЦБС області "Бібліотеки області: плани і звершення".