Грудень

1-2 грудня - під час семінару-наради з питань планування, який відбувався в головному корпусі ДОУНБ, за адресою: вул. Ю.Савченка, 10, була представлена виставка “Славетні імена Дніпропетровщини”. Завідуюча відділом краєзнавчої літератури провела огляд по виставці.

1-2 грудня - відбулась обласна міжвідомча нарада керівників ЦБС та завідуючих бібліотек “Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2004 рік”. З основними напрямками державної і регіональної політики в галузі бібліотек ознайомила директор обласної універсальної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Тітова Н.М.
З консультаціями, в яких висвітлювались найбільш важливі аспекти планування роботи бібліотек на 2004 рік виступили завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ Луньова І.Є., директор обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова Матюхіна О.Л., директор обласної бібліотеки для дітей Шарабура О.І.
Несподіваний інтерес у присутніх викликала консультація заступника директора ДОУНБ Абраімової Т.О. з питань деяких компонентів комунікативної культури особистості.
На нараді був присутній президент асоціації користувачів системи ІРБІС та бібліотечно-інформаційних технологій Рудзський Л.З. (м. Київ), який розповів про систему автоматизації бібліотек ІРБІС.

"...Велика слава щасних днів,
Про вас ніколи не забуде!"

Яр Славутич "Епілог"

З метою збереження національної спадщини України, розкриття достовірної історії українського народу та розвитку культури Дніпропетровщини шляхом відкриття забутих імен Канадсько-Українським Бібліотечним Центром протягом року підготовлено серію листків-сигналів "Із забуття в безсмертя". Ця серія включає імена українських письменників 100-річчя від дня народження яких ми відзначаємо в 2003 році, і які ввійшли в список багатьох безневинних жертв безпрецедентного сталінського терору.

5 грудня секторі рідкісних і цінних документів ДОУНБ відкрилась книжкова виставка "Славянский мир сомкнись тесней...", присвячена 200-річчю від дня народження російського поета і дипломата Ф.І.Тютчева, якому пророчили забуття, але сталося так, що він більше належить ХХІ століттю, ніж своєму ХІХ-му, тому що його поезія проникнута філософськими роздумами про людину і Всесвіт, передбаченням трагізму світової цивілізації, ліричними імпровізаціями високої чистоти, глибокою, усвідомленою любов'ю до Вітчизни. Серед відвідувачів виставки були викладачі, вчителі, студенти. Вони ознайомились з виданнями творів Ф.І.Тютчева та літературою про його життя і творчість.

5 грудня - До „Дня прав людини” користувачам відділу літератури іноземними мовами представлено книжкову виставку, яка складалася із 14 книг та 8 журналів та газет.

Відділом періодики підготовлена виставка: „Влада, найближча до людей…”
(7 грудня – День місцевого самоврядування в Україні). Виставка складається з трьох розділів:
1. Традиції місцевого самоврядування в бутті українського народу
2. Зарубіжний досвід місцевого самоврядування
3. Місцеве самоврядування в Україні: проблеми становлення та перспективи розвитку
Основна мета виставки – ознайомити читачів з матеріалами, що присвячені актуальним питанням розвитку місцевого самоврядування в Україні.
Також підготовлена виставка “Житлово-комунальна реформа в Україні”.
На ній представлено законодавчі матеріали і консультації для громадян про реструктуризацію заборгованості по квартплаті, про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Приведено норми перерахунку за комунальні платежі.

11 грудня - в приміщенні відділу краєзнавчої літератури за адресою: пр. К.Маркса, 18, відбувся вечір-портрет Олександра Басанця – “Учитель, керівник, літератор”. У програмі були: знайомство та спілкування з директором школи села Бузівка, вчителем української мови і літератури О.Басанцем, представлення його книг “Степовий холод” і “Слід минулого літа”, огляд публікацій обласної педагогічної газети “Джерело” – “Сільська школа Дніпропетровщини на початку XXI століття” та перегляд літератури “Педагогіка козацького краю: історія й сучасність, традиції та новації”.

18-19 грудня - в приміщенні Обласної Ради під час проведення чергової сесії працівниками відділу краєзнавчої літератури розгорнуто виставку “Славетні імена Дніпропетровщини”. Її оглянули депутати облради, Голова облдержадміністрації В.Яцуба та Голова ВР України Литвин.

19 грудня - відбулась презентація відділу документів з питань мистецтв у рамках Наради при директорі ДОУНБ. У програмі:
– доповідь завідуючої відділом “Робота по інформаційно-аналітичному забезпеченню розвитку культури і мистецтв в області”;
– перегляд добірки інформаційних документів: портфоліо відділу, досьє “Дніпропетровщина – культурний регіон” та ін.
– виставка дарунків наших користувачів;
– екскурсія по відділу. Присутні 27 чоловік.

25 грудня - у секторі рідкісних і цінних документів відкрилась книжкова виставка "Он знал, что воскреснет - не в славе, но в слове...". Виставка присвячена Різдву Христову і знайомить з виданнями ХІХ-ХХ ст.. з історії християнської релігії і культури, релігієзнавчими, філософськими і богословськими творами Е. Ренана, В. Дюранта, Д. Штрауса, Ф. Фаррара, С. Булгакова, М. Бердяєва, В. Соловйова, М. Бубера та ін., а також довідковими виданнями з питань християнської релігії. Виставка буде цікава всім хто цікавиться проблемами світосприйняття і християнської релігії.