Квітень

2 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбувся день інформації "Музична культура: історія та сучасне становище", у якому взяв участь творчий колектив Будинку органної та камерної музики. У межах дня інформація експонувалася книжкова виставка "Скарбниці музичної історії", на якій було представлено 45 примірників.

3 квітня - проведено презентацію книги запорізького журналіста, письменника-краєзнавця громадського інспектора, Костянтина Івановича Сушка "Тени забытых городов". Присутніх було 52 чоловіки, крім краєзнавців також група студентів училища культури. Автор розповів про роботу над представленою книгою, відповів на численні запитання. Після презентації присутні змогли придбати книги К.І.Сушка.

4 квітня - ДОУНБ разом з постійнодіючою програмою "День культури Світу" (керівник програми - засл. діяч мистецтв України В.Гаркуша) провели літературно-музичний вечір "Серебрянный век" (до 150-річчя від дня народження В.Соловйова). На вечорі лунала музика О.М.Скрябіна, поезія, демонструвалась виставка репродукцій картин М.К. Реріха, М.Чурльоніса, С.М. Реріха, діяла книжкова виставка "Найповнозвучніший акорд в історії філософії: 150 років від дня народження В.Соловйова - філософа, поета, публіциста". У вечорі брали участь солісти Дніпропетровського академічного театру опери та балету, актори музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка.

5 квітня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії в рамках постійної рубрики: "Дніпропетровщина: дати і події року" представлена книжкова міні-виставка, присвячена письменникові Борису Тенеті "Під псевдонімом "Те-не-те".

8 квітня - відділ документів з питань мистецтв взяв участь у Дні інформації для працівників історичного музею ім. Д. Яворницького. У межах заходу ексапонувалася книжкова виставка, підготовлена відділом, на якій було представлено 12 книг з нових надходжень.

11 квітня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії в рамках постійної рубрики "Нові надходження" представлено 11 нових краєзнавчих видань.

12 квітня - у відділі рідкісних і цінних документів функціонувала книжкова виставка рідкісних видань ХІХ-ХХ ст., присвячена 180-річчю видатного російського драматурга і громадського діяча О.М.Островського. Читачі мали можливість побачити на вистаіці твори О.М.Островського, видані товариством "Просвещение" в серії "Всемирная библиотека", літературознавчі і критичні твори О.М. Скабічевського, В.І. Покровського, М.Г. Прилуко-Прилуцького, О. Міллера, присвячені творчості О.М.Островського. Окремим розділом виставки була література про творчість видатних російських акторів, які брали участь у п'єсах драматурга - П.Орленєва, О. Є. Мартинова, М.Г. Савінової, С.В. Васильєва та ін.

11 квітня – у відділі наукової інформації та бібліографії був проведений “День інформації” для бібліотекарей шкільних бібліотек області. До програми увійшли: екскурсія по бібліотеці, презентація відділу наукової інформації та бібліографії, консультація “Юридична інформаційно-пошукова система Законодавство”, демонстрація застосування нових інформаційних технологій у ДОУНБ фахівцями відділу комп’ютерізації.

12 квітня – у відділі рідкісних і цінних документів функціонувала  книжкова виставка  рідкісних видань ХІХ-ХХ ст., присвячена 180-річчю видатного російського драматурга і громадського діяча О.М.Островського. Читачі мали можливість побачити на вистаіці твори О.М.Островського, видані товариством “Просвещение” в серії “Всемирная библиотека”, літературознавчі і критичні твори О.М. Скабічевського, В.І. Покровського,  М.Г. Прилуко-Прилуцького, О. Міллера, присвячені творчості О.М.Островського. Окремим розділом виставки була література про творчість видатних російських акторів, які брали участь у п’єсах драматурга – П.Орленєва, О. Є. Мартинова, М.Г. Савінової, С.В. Васильєва та ін.

з 15 квітня - у відділі читальних залів функціонує книжкова виставка під назвою "Історія людства - історія культури", присвячена 2003 року - Року культури в Україні. Виставка складається з 2-х розділів: "История - наставница жизни"; "Человек и культура". Відвідувачі виставки мають можливість ознайомитися з такими виданнями: "Народы и культуры: развитие и взаимодействие", "Історія української культури", Романова Н.В. "Историческое развитие культуры", Гомбрих Э. "История искусств" и др.

15 квітня - в ДОУНБ видано книгу: Ганна Швидько. Катеринославський Піквікський клуб (1858-1860). До 170-річчя Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки. Бібліографія підготовлена співробітниками відділу краєзнавчої літератури та бібліографії.

15 квітня - у приміщенні Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки по вул. Савченко, 10 було відкрито платний абонемент художної літератури з книжковим фондом 3 тисячі примірників. Фонд складає художня література від всесвітньо відомої класики до дитячих казок. Можливе поперенє замовлення на книжки. Плата за користування літературою - 60 коп. за добу. Графік роботи відділу: четверг - з 15.00 до 18.00; субота - з 10.00 до 18.00. Кожний другий робочий день місяця - санітарний.

16 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбулася творча зустріч з художнім керівником і головним режисером Дніпропетровського міського молодіжного театру "Верим" В. Петренко. В програмі заходу були: виставка робіт театральних художників міста, бібліографічний огляд "Нові надходження до фонду відділа документів з театральної тематики". Разом з відділом краєзнавства був підготовлений інформаційний список документів "Театр "Верим" на сторінках преси". За заході були присутні 58 чоловік, сюжет про зустріч був показаний "9 телеканалом" міста Дніпропетровська.

17 квітня - у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулось засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: Катеринославський Піквікський клуб. Були присутні 34 чоловіки. Вела засідання засідання завідуюча відділом Голуб І.С. З доповіддю виступила голова клубу Г.К.Швидько. Після цього вона відповіла на численні запитання. Краєзнавці В.Старостін та І.Кочергін уточнили деякі подробиці, пов'язані з Балліним - засновником клубу. Відбулась презентація книги Г.Швидько "Катеринославський Піквікський клуб (1858-1860)", виданої ДОУНБ.

17 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбувався тематичний перегляд "Твори О. Гончара у мистецтві", присвячений 85-річчю від дня народження О.Гончара.

20 квітня - у відділі документів з питань мистецтв експонувалася книжкова виставка "Визначна постать постмодернізму", присвячена 150-річчю від дня народження Ван Гога.

22 квітня - на базі відділу документів з питань мистецтв відбулася прес-конференція для представників мас-медіа з консулом посольства США в Україні.

22 квітня - в патентно-технічному відділі відбулося засідання клубу "Еколог". Мета засідання - об'єднати інтелектуальні, матеріально технічні та представницькі можливості молодіжної екологічної ліги Придніпров'я та патентно-технічного відділу обласної універсальної наукової бібліотеки для втілення комплексної системи екологічно-просвітницького інформування і повідомлення про екологічний стан міста Дніпропетровська та регіону. Засідання клубу пройшло під гаслом: "Жити щасливо і жити згідно з природою - одне й теж" (Сенека). На клубі "Еколог" відбулася презентація книжкової виставки "Збережемо життя на землі". На виставці була представлена література з відділів патентно-технічного, читального залу, наукової інформації та бібліографії, документів іноземними мовами, відділу періодики та краєзнавчого відділу. Виставку підготували: Мищенко Т.М. - завідуюча патентно-технічного відділу; Неділько Т.В. - головний бібліотекар ПТВ; Глуховська Н.О. - бібліотекар ПТВ. На засіданні клубу були заслухані такі виступаючі: Завідуюча ПТВ - Мищенко Т.М. виступила з доповіддю "Бібліотека - центр виховання екологічної культури"; Голова обласної асоціації "Зелений світ", - Хазан В.Б. "Екологічний стан суспільства"; "Екологічнгі аспекти винахідницької діяльності у Дніпропетровському регіоні" - Заслужений винахідник України, кандидат технічних наук, патентний повірений України, академічний радник Міжнародної інженерної Академії - Арист Л.М.; "Можливості електронної юридичної інформаційно-пошукової системи Законодавство для юридичної піжтримки з питань екологічного законодавства " - зав. Відділом наукової інформації і бібліографії Барабан І.В.

22 квітня - у відділі періодики експонувалася виставка періодичних видань "Радуйся, земля православная! Христос воскрес". На виставці були представлені матеріали з традиції святкування Великодня.

23 квітня - в українсько-канадському Бібліотечному Центрі відкрита виставка, присвячена творчочті ураїнського письменника Стапана Горлача, жителя Канади. Його ім'я стало відоме у 2000 році, коли Дніпропетровська обласна наукова бібліотека стала дев'ятим закладом в Україні, де Канадське товариство приятелів України відкрило бібліотечний центр. Очолює товариство Степан Горлач, він упевнений, що ця акція - реальний крок до здійсненняпроекту, в основі якого лежить прагенння допомогти у збереженні української мови на материнській землі.

23-25 квітня - з метою підвищення професійної компетентності бібліотечного персоналу був проведений обласний міжвідомчий семінар-тренінг для методистів ЦБС області "Інноваційний пошук-основа розвитку бібліотек". Це перший обласний корпоративний захід, який проводився за участю і на базі 3-х обласних методичних центра: обласної універсальної наукової бібліотеки, обласної бібліотеки для молоді, обласної бібліотеки для дітей.
На семінарі розглядались нові нетрадиційні підходи до організаційно-методичної діяльності ЦБС, питання теорії і практики інноваційної творчості. Був також організований і проведений тренінг-клас "Створення моделі цільової бібліотечної програми". Робота проводилась в малих групах. Після закінчення тренінг-класу були виступи від груп і загальна дискусія.

24 квітня - у відділі документів з питань мистецтв відбулася екскурсія для студентів бібліотечного факультету училища культури.

24 квітня - в патентно-технічному відділі відбувся "День інформації" для інженерно-технічних працівників.На "Дні Інформації" були заслухані такі виступаючі:завідуюча ПТВ - Мищенко Т.М. Виступила з інформацією про нові форми роботи відділу; начальник патентно -дослідного відділу КБ "Південне", президент "Академії винахідництва" Репетя Є.І. Виступив з доповіддю: "Евронавтика - нова наука минулого, сьогодення і майбутнього"; викладач НметАУ Козлов О.М. Виступив з доповіддю "Нетрадиційні методи лікування". На "Дні інформації" відвідувачі мали можливість ознайомитися з літературою із фондів патентно-технічного відділу, відділу наукової інформації та бібліографії, відділу періодики.

25 квітня - відбулась презентація нового методичного посібника серії "Ділове досьє", який підготував відділ наукової організації і методики бібліотечної роботи ДОУНБ. Він називається "Цільові програми і проекти в діяльності бібліотек". Методичні рекомендації розроблені з метою надання допомоги керівникам структурних підрозділів ЦБС в питаннях складання цільових бібліотечних програм і проектів, що в останні роки широко використовуються в практиці роботи бібліотек.

26 квітня - у відділі абонементу відбулося засідання клубу "Захопленність" за темою "Це наша біль і наша пам'ять" (Вечір історічної пам'яті двох братніх народів, присвячений року Росії в Україні). Представлена книжкова виставка по темі засідання клубу.