Листопад

листопад – у відділі періодики протягом місяця діяла міні-виставка-привітання “Від сесій до сесії” (До міжнародного дня студентів) до якої був приурочений безкоштовний запис читачів.

1-11 листопада – у секторі рідкісних і цінних документів діяла книжкова виставка присвячена Дню української писемності і мови, який відзначається щорічно 9 листопада. Виставка мала назву: “О рідна мово, скарбе мій!” – слова з гімну український емігрантів поета Спиридона Черкасенка.  Читачі ознайомилися з пам’ятками української писемності ХІ ст. “Изборником Святослава”, “Остромировым Евангелием”, “Повестью временных лет” (Іпатієвський, Лаврентієвський та інші списки), факсимільним виданням “Азбуки” Івана Федорова, “Грамматики словенской” Лаврентія Зизанія , “Грамматики славянской” Мелетія Смотрицького, книгами з серії “Пам’ятки української мови XVIII ст.”, творами І. Гіляровського, О. Потебні та інших. Прикрасою виставки були фоліанти, видані у Гарвардському університеті США з серії “Бібліотека давнього українського письменства”, які вміщують факсиміле “Київських і Галицько-Волинських літописів”, твору Г. Граб’янки “Действия презельної брані Богдана Хмельницького” та інших пам’яток ХІ- XVIII ст.

1 листопада – електронна база відділу краєзнавчої літератури “Краєзнавство” склала 34 524 записи.

4 листопада – у відділі документів з питань мистецтв оформлено книжкову виставку «Життя, присвячене комедії” (до 100-річчя від дня народження Р. Зеленої та 75-річчя Е. Рязанова).

4-7 листопада – у секторі рідкісних і цінних документів для учнів училища “Поліграфіст” і студентів 1 курса Академії митної служби було організовано перегляд книжкової виставки “О рідна мово, скарбе мій!”, присвяченої Дню української писемності і мови, який відзначається щорічно 9 листопада, проведено огляд літератури з цієї виставки, а також прочитано лекцію.

5 листопада – співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію по Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці (вул. К. Маркса, 18) для учнів 9 класу ліцею інформаційних технологій.

5 листопада – співробітники відділу краєзнавчої літератури взяли участь у читаннях, присвячених Д.І.Яворницькому, які відбулись в меморіальному будинку-музеї.

5 листопада – проведено екскурсію по відділу краєзнавчої літератури для школярів.

7 листопада – у відділі патентно-технічних та сільськогосподарських документів відбулась книжкова виставка “Інновації і ринок”.

9 листопада – за матеріалами книжкової виставки “О рідна мово, скарбе мій!”, яку було організовано сектором рідкісних і цінних документів Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки з нагоди Дня української писемності і мови, який відзначається щорічно 9 листопада, обласним телебаченням було показано короткий репортаж.

11 листопада – у відділі абонементу до 60-річчя від дня народження українського письменника, політичного діяча, Лауреата Державної премії України В.О.Яновського відбувся бібліографічний огляд його творів. 

11 листопада – завідуючою відділом краєзнавчої літератури проведено бібліографічний огляд у школі №10 для учнів 9-А класу за темою: “Образи рідного міста”.

12 листопада – співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії була надана методична консультація “Особливості створення інформаційного центру” для методиста технічної бібліотеки Придніпровської залізниці.

15 листопада – група фахівців ДОУНБ виїжджала до Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки, де відбулося міжрегіональне засідання за круглим столом “Інформаційні технології в бібліотеці”. Мова йшла про створення електронних ресурсів в бібліотеках, у тому числі корпоративних електронних баз даних, а також про проблеми впровадження ППП “ИРБИС”.

15 листопада – співробітники відділу краєзнавчої літератури побували в Кіровограді з метою ознайомлення з досвідом роботи Кіровоградської обласної наукової бібліотеки.

15 листопада– у відділі патентно-технічних та сільськогосподарських документів відбувся вечір, присвячений 30-річчю Центру технічної творчості та патентознавства “ІНТЕЛС”.

18 листопада – співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію по Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці (вул. К. Маркса, 18) для учнів 9 класу ліцею інформаційних технологій.

18 листопада – проведено екскурсію по відділу краєзнавчої літератури для школярів.

19 листопада – у відділі краєзнавчої літератури розгорнуто виставку “Краєзнавчі видання – до Вашої бібліотеки”. На ній представлено найбільш цікаві книги, видані останнім часом. Їх можна придбати у книгарнях видавництв або у окремих краєзнавців.

20 листопада – співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії було проведено екскурсію по Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці (вул. К. Маркса, 18) для учнів 10 класу ліцею інформаційних технологій.

20 листопада – проведено екскурсію по відділу краєзнавчої літератури для школярів.

21 листопада – у відділі краєзнавчої літератури проведено засідання клубу “Ріднокрай” за темою: “Історія Катеринославської “Просвіти”. В рамках засідання відбулася презентація книги М.Чабана Діячі Січеславської “Просвіти” (1905-1921)”. На засіданні були присутні понад 50 чоловік. З доповіддю про діяльність “Просвіти” виступив М.П.Чабан. Голуб І.С. ознайомила присутніх з книгою М.Чабана “Діячі Січеславської “Просвіти” (1905-1921 рр.)”. З відгуками про книгу виступили 16 чоловік. На засіданні були присутні дві солістки народного хору “Червона калина” Дніпропетровського училища культури, які виконували народні пісні.

25 листопада – у відділі наукової інформації та бібліографії було підготовлено перший випуск щотижневого огляду Інтернет-видань “Фінансовий кур’єр. Хроніка подій. Факти” для Дніпропетровського фінансового управління.

27 листопада – у відділі патентно-технічних та сільськогосподарських документів відбулася презентація книги А.А.Селина “Космічний ефір та існування людини”.

27 листопада – у відділі патентно-технічних та сільськогосподарських документів відбувся День інформації за темою “Інтелектуальна власність. Сучасні погляди”.

29 листопада – в межах проведення наради директорів ЦБС “Основні напрямки планування роботи бібліотек на 2003 рік” співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії було  підготовлена доповідь з питання створення веб-сторінки “ЦБС області на сайті ДОУНБ”.

30 листопада – у відділі абонементу у межах засідання клубу “Захопленість” відбувся літературний вечір “Ювіляри-2002”, присвячений письменникам-ювілярам.

30 листопада - 3 грудня – у секторі рідкісних і цінних документів Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки функціонувала книжкова виставка, присвячена 280-річчю великого українського філософа, письменника, педагога Григорія Сковороди. Читачі ознайомилися з виданнями ХІХ-ХХ ст. про життя і творчість великого мислителя-гуманіста, а також з його творами. Найбільший інтерес у читачів викликали книги: Данилевский Г.П. Сочинения. – Спб.: Тип. им. М. М. Стасюлевича, 1893, де був надрукований великий історико-біографічний нарис про Г.Сковороду; збірник Старые и новые педагоги, их жизнь, мысли и труды. – М.: Изд. А.Д. Ступина, 1912, а також статті в журналах “Вопросы философии и психологии”; стаття російського релігійного філософа Вл. Ерна в альманасі Лики культуры. – М.: 1995 та інші.