Травень

травень – у відділі періодики протягом місяця діяла виставка нових надходжень “Поступ не визнає антрактів”, присвячена дню науки.

травень – у відділі періодики протягом місяця діяла виставка нових надходжень “Рідна мати моя”, присвячена дню Матері.

З 1 по 31 травня – у відділі наукової інформації та бібліографії функціонувала виставка-перегляд “Бібліографія – шлях до істини”.

3 травня у відділі краєзнавства відкрито міні-виставку з циклу "Дніпропетровщина: дати і події року" -- "Стара Чортомлицька Січ".

3 травня. На обласній студії телебачення у передачі “Дивосил” завідуюча відділом краєзнавчої літератури І. Голуб розповіла про колекцію книг Івана Франка, яка була видана за кордоном і зберігається у Канадсько-Українському бібліотечному центрі ДОУНБ.

4 травня – у відділі періодики до Дня Перемоги експонувалася книжкова виставка “Згадати... помовчати... пом’янути”.

15 травня – у відділі наукової інформації та бібліографії розпочато роботу над створенням зведеної систематичної картотеки матеріалів,    представлених  в мережі Інтернет.

15 травня. Канадсько-Український бібліотечний центр ДОУНБ відвідали гості з Канади – спонсори центру: Марія Фішер-Сліж, Микола Колодка, Степан Горлач, Ярослав Семчишин, яких цікавили питання організації обслуговування читачів літературою що є у фондах Центру. Працівник ДОУНБ висловила побажання подальшої співпраці з канадськими друзями щодо поповнення Канадсько-Українського бібліотечного центру ДОУНБ новими виданнями.

16 травня у відділі краєзнавства відбувся краєзнавчий “четверг” “Зберегти пам’ять народу” – огляд роботи обласного центру охорони історико-культурних цінностей з упорядкування пам’яток.

16 травня у відділі краєзнавства відбулось засідання краєзнавчого клубу "Ріднокрай" за темою: "Зберегти пам'ять народу. Робота Обласного Центру охорони історико-культурних цінностей по упорядкуванню "Зводу пам'яток".
На засіданні були присутні 29 чоловік. Вела засідання голова клубу Г.К.Швидько. З доповіддю виступили директор Центру охорони Голубчик Л.М. та зав. відділом Центру Нікітіна І.В. Вони розповіли про стан збереження пам'яток історії та культури в області, роботу Центру в цій галузі та проблеми, а також про упорядкування "Зводу пам'яток"по Дніпропетровській області. Після цього відповіли на численні запитання краєзнавців. П.Т.Чегорка поставив ряд питань щодо взяття на облік та збереження пам'яток області, В.В.Панченко підняв питання про відновлення фортеці Кодак, В.П.Платонов - про взяття на облік кам'яної скульптури - "кам'яних баб" та Севастопольського парку. Г.А.Півняк запропонувала включити до "Зводу" перелік вже зниелих пам'ятників.
Після засідання Співробітник ДІМ Буряк В.В. запросила присутніх прийти 18 травня на свято "Чисті джерела", а зав. відділом краєзнавчої літератури Голуб І.С. оголосила про наступне засідання клубу та проведення в бібліотеці Інформаційного ярмарку 21-23 травня.

17 травня. У відділі документів іноземними мовами відбувся День інформації з переглядом нових надходжень з німецької та французької мов для слухачів інституту освіти.

18 травня – у секторі рідкісних і цінних документів відкрилася книжкова виставка до 185-річчя від дня народження  видатного українського вченого-історика, письменника і громадського діяча М.І. Костомарова. На виставці були репрезентовані деякі прижиттєві видання творів вченого.

20 травня. Книжкова виставка "До англійської - з успіхом" у відділі документів іноземними мовами ознайомила читачів з новинками в галузі вивчення англійської мови.

20 травня у відділі краєзнавства відкрито виставку нових надходжень краєзнавчої літератури.

20 травня – у відділі періодики протягом місяця діяла виставка нових надходжень “Джерело ідей, думок скарбниця”, присвячена 168-річчю від дня заснування Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.

21-23 травня відділом краєзнавства взято участь у проведенні "Інформаційного ярмарку". Відділом підготовлено виставку "Мій рідний край - люблю твої простори...", де представлено 72 книги.

З 21 по 23 травня в Дніпропетровській обласній науковій універсальній бібліотеці відбувся інформаційний ярмарок “Сучасна Британія”, який організовано посольством Великої Британії та Британською Радою в Україні у співпраці з колективом обласної бібліотеки. Ярмарок відкрив Генеральний консул Великобританії в Україні пан Дональд Макларен.

     На ярмарку було представлено останні досягнення Великої Британії у різних сферах життя. Робота ярмарку проводилася за секціями : “Освіта в Великій Британії”, “Методичні семінари для викладачів англійської мови”, “Досвід Великої Британії в галузі науки та бізнесу”, “Конкурси та вікторини”. В кінці кожного робочого дня ярмарку демонструвалися сучасні документальні та художні фільми англійською мовою  найшановніших британських режисерів, які отримали винагороди Канського та інших фестивалів.

      В роботі секції “Освіта в Великій Британії” взяли участь ті, хто зацікавлений отримати освіту в Великій Британії : це і різні курси – MBA, Study Group, Бізнес Лінк та інш., це і джерела фінансування для українських фахівців, це і дистанційна освіта.

      Робота секції “Методичні семінари для викладачів англійської мови” була спрямована на викладачів загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл, на викладачів вищих навчальних закладів, гімназій та ліцеїв.Тут відбулася презентация навчально-методичного комплексу “Matrix”, розглядалася нова навчальна програма з англійської мови в Україні, досвід проведення Кембріджських екзаменів на місцевому рівні, екзамену з англійської мови з отриманням міжнародного сертифікату Трініті Коледж Лондон, було розглянуто шляхи вдосконалення стратегій викладання та вивчення іноземних мов. Велику зацікавленність було виявлено до презентації словника “MacMillan Dictionary Advanced”, було продемонстровано відеофільм про встановлення звязків зі школами за допомогою Інтернет.

      “Досвід Великої Британії в галузі науки та бізнесу” – ця секція працювала для таких фахівців, як генетики, біологи, медики, екологи, криміналісти, судмедексперти, співробітники карного розшуку. Для бізнесменів та урядових співробітників була проведена презентація національної бази британськиї експортерів, йшла мова про безкоштовні послуги в мережі Інтернет, що надаються Британським урядом.

      Секція “Конкурси та вікторини”викликали жвавий інтерес школярів та студентів, які продемонстрували свої знання  про Шотландію, Англію та Уельс. Переможці отримали призи.

      Всього в цьому заході прийняло участь приблизно 1500 чоловік. Це і облгосадміністрація, управління культури міської ради, головне управління економіки, Придніпровський центр очищувальних  споруджень, інститут освіти, торгово-промислова палата, інститут твариництва,представники 15 провідних державних та комерційних вузів, представники понад 120 міських та приміських шкіл(Кривий Ріг, Іларіоново, Криничанський район), комерційних шкіл, школа англійської мови Солового,  гімназій ( м.Дніпрдзержиська), коледжів, технікумів (монтажного), училищ (культури, медичного) та ліцеїв (медичного, юридичного, українсько-американський лицей), українсько-американського центру, англійський клуб Олени Спасової. Серед інших організацій можна виділити МАУП, Дніпропетровський маслоекстракційний завод, “Дніпрогражданпроект”, КБЮ,заводу ім.Бабушкіна, представники молодіжної екологічної ліги, “Зеленого світу”, агенства “Економіка розвитку”,  українського інституту соціальних досліджень, корреспонденти “Свое мнение”, “Зоря”, “Вісті Придніпровя”, “Наше місто”, агенства “Медіа-Пресс” представники “Днепрокнига”. Найбільш активними виявилися ДНГУ, ДНУ,АМСУ, СШ №  22, 23, 67. Ці дані будуть використані для створення довідника “Наші партнери”.

Фоторепортаж з виставки можна подивитись тут

23 травня – у відділі абонементу відбувся тематичний вечір “Бібліотека. Книга. Читач”, присвячений дням Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки.

24 травня – співробітниками відділу наукової інформації та бібліографії проведено екскурсію по Дніпропетровській обласній бібліотеці (вул. Савченка, 10) для учнів Дніпропетровського радіоприладобудівного коледжу.

З 24 травня по 31 травня – у секторі рідкісних і цінних документів відзначався “День слов’янської исемності і культури”. До програми свята входили книжкові виставки, лекції і огляди літератури, присвячені кирило-мефодіївській тематиці: “Слов’янська писемність і розвиток духовної культури”, “Слов’янський свія – яким він був”, “кирилиця – загадки і відкриття”, “Просвітницька і наукова діяльність Кирила і Мефодія”, “З чого починається рідна мова” та ін.

25 травня – у відділі абонементу відбулося засідання клубу “Захопленість”, у межах якого пройшла зустріч з місцевим композитором Логвиновою Галиною Андріївною та співачкою Арнаут Людмилою. Були воконані твори на слова місцевих поетів.

 25 травня – у відділі абонементу відбулася зустріч з поетесою Жаною Бондаренко.

27 травня закінчилась робота з організації передплати на періодичні, інформаційні, патеннтні видання  та інші документи.

29 травня. Заступник директора ДОУНБ Абраїмова Т.О. та провідні фахівці бібліотеки Луньова І.Є., завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи, Литвиненко Н.Г., завідуюча відділом наукового опрацювання документів і організації каталогів, Крупій Т.Я., завідуюча відділом комп'ютеризації, взяли участь у міжвідомчому семінарі бібліотечних працівників КЗК "Міська бібліотека для дорослих" м. Кривого Рогу "Бібліотека: крок у ХХІ століття". Учасникам семінару було надані методичні рекомендації стосовно комп'ютеризації бібліотечних процесів та провідних напрямків діяльності бібліотек в сучасних умовах.

29 травня. У відділу з питань мистецтв відбулася презентація виставки робіт художника, члена Спілки художників Росії Лісового О.Д. Ця подія сталася напередодні показу творчості митця в галереї м. Москви.

30 травня. Директор ДОУНБ Тітова Н.М. та завідуюча відділом наукової організації і методики бібліотечної роботи Луньова І.Є. здійснили поїздку до ЦБС Верхньодніпровського району з метою оглядового ознайомлення зі станом діяльності бібліотек сільського регіону.

30 травня – відділом наукової інформації та бібліографії було проведено День інформації для спеціалістів ДОУНБ.

30 травня – у відділі патентно-технічних та сільськогосподарських документів відбулося засідання клубу “Академія”, його тема “Роль науки у розвитку винахідництва”.